Šramková zlomila kvalifikační prokletí v oblíbené Paříži. Cítím se skvěle, snad mi forma vydrží, hlásí

- Marek Janoš

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE - Slovenská tenistka Rebecca Šramková (89.) potvrdila v Paříži dobrou formu z Říma a vyhrála finále kvalifikace. Podruhé se tak představí na French Open v hlavní soutěži. Před dvěma lety se však do 1. kola dostala jako lucky loser. „Teď jsem si to konečně uhrála. Neskutečně mě těší, že jsem v hlavní soutěži,“ usmívala se po zápase.

Sedmadvacetiletá hráčka svedla napínavý souboj s Pannou Udvardyovou (132.) z Maďarska. S o dva roky mladší soupeřkou strávila na kurtu více než dvě a půl hodiny. Zarputilá Udvardyová se odmítala vzdát a bojovala o každý míček.

Rozhodl až supertiebreak na konci třetího setu, který Šramková suverénně ovládla. „V tu chvíli jsem si říkala, že do toho půjdu úplně naplno a naštěstí mi to šlo, padalo mi to tam,“ těšilo ji po vítězství 7:5, 3:6 a 7:6(2).

Musela setřást nervozitu
Zápas pro ni přitom nezačal dobře, v prvním setu prohrávala už 1:5, ale šesti získanými gemy v řadě jej dokázala zlomit na svou stranu. „Bylo to velmi těžké. Na začátku jsem cítila trochu nervozitu, protože to bylo už moje čtvrté finále kvalifikace na French Open,“ popsala své pocity.

„Uvolnila jsem se a začala jsem lépe podávat. Ze servisu jsem začala konečně dělat body, což je v ženském tenise nejdůležitější. Ona trochu odešla, méně se koncentrovala a já jsem se zvedla,“ vracela se k důležitým momentům.

Ve třetím setu si šla za vítězstvím, ale Udvardyová dlouho vzdorovala, až dotáhla utkání do supertiebreaku. „Vytáhla neskutečné údery. Hlavně na konci, i za stavu 4:1 a 40:0 mi byla schopná míček vrátit,“ uznala kvality soupeřky Šramková.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Rebecca Sramkova (@rebbsramkova)

Teď už ale může vyhlížet soupeřku pro první kolo hlavní soutěže Roland Garros. „Kvalifikantky mají poměrně přísný los, takže uvidíme. Není si moc z čeho vybírat,“ ví slovenská hráčka.

Účastnice osmifinále v Římě se také na Internazionali BNL d’Italia musela prodrat kvalifikací. V Paříži tak vyhrála druhou kvalifikaci na nejvyšším okruhu v řadě. „Byl to pro mě nejlepší výsledek na tisícovkovém WTA. Doufám, že mi forma vydrží co nejdéle,“ přeje si. V Itálii ji zastavila v třísetové bitvě až Jelena Ostapenková.

Oblíbená antuka v Paříži
Cestou do hlavní soutěže French Open vyřadila Šramková i Lindu Fruhvirtovou, kterou dobře zná. „Několikrát jsme spolu trénovaly a všichni víme, že umí zahrát výborné zápasy. Rozhodl až můj brejk ve třetím setu,“ vrátila se ke druhému kolu.

Postup do hlavní soutěže pro ni hodně znamená, a to i z toho důvodu, že areál Rolanda Garrose má velmi ráda. „Paříž se mi ze všech grandslamů líbí nejvíc, hlavně je to blízko. Navíc se hraje na antuce, na které trénuju odmalička a je to můj nejoblíbenější povrch,“ popsala svůj vztah k zápasům v hlavním městě Francie.

Před dvěma lety se do hlavní soutěže dostala jako šťastná poražená, ale v prvním kole narazila na Darju Kasatkinovou, se kterou uhrála jen dva gemy. „Byla jsem po operaci nohy a byla jsem si tady spíš zahrát, noha mě hodně bolela. Kasatkinová tehdy měla neskutečnou šňůru v Římě a Madridu a tehdy mě dobře rozebrala,“ usmála se Šramková.