Přestávka kvůli dešti? Nevadí! Macháč postoupil do největšího semifinále kariéry

- Marek Bartošík

Tomáš Macháč (44.) zvládl ve švýcarské Ženevě i své třetí vystoupení, a postoupil tak na turnaji kategorie ATP 250 do semifinále. Tentokrát přemohl za hodinu a půl poměrem 6:3 a 7:6(2) Alexe Michelsena (65.) ze Spojených států. Třiadvacetiletý český tenista si zahraje semifinále turnaje ATP poprvé ve své kariéře.

V letošní vydařené sezoně se už Tomáš Macháč probojoval do čtvrtfinále v Marseille a Miami, ani jednou ale mezi nejlepší čtyřku neprošel. To se změnilo až tento týden na antukovém klání v Ženevě.

Po výhrách nad Britem Jackem Draperem a Američanem Nicolasem Morenem De Alboranem změřil český tenista síly s dalším Američanem Alexem Michelsenem, který v osmifinále překvapil svého krajana Taylora Fritze.

Lepší vstup do zápasu měl favorizovaný Macháč, který získal ve čtvrtém gemu brejk. Tuto výhodu si podržel až do konce setu, přičemž v sedmé hře sám odvrátil jednu brejkbolovou šanci soupeře. Ve druhém dějství vedl devatenáctiletý Američan 3:2 bez brejku, když bylo utkání kvůli dešti přibližně na hodinu přerušeno.

Po návratu na dvorec si tenisté drželi podání až do devátého gemu, kdy udeřil na returnu Macháč. I když vzápětí sadu nedopodával, v klíčovém tiebreaku byl jasně lepší a díky třem minibrejkům mohl oslavit vítězství.

Tenista z Berouna se nachází v aktuálním živém žebříčku na 39. místě, jeho dosavadním maximem je 43. příčka. Světovou čtyřiačtyřicítku čeká v semifinále čtyřiadvacetinásobný grandslamový vítěz Novak Djokovič (1.).

Gonet Geneva Open (muži, SUI, 579 320 EUR, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
Alex Michelsen (USA, 65.) – TOMÁŠ MACHÁČ (44.) 3:6, 6:7(2)