Los Roland Garros: Menšík vyzve světovou sedmičku, Plíšková loňskou čtvrtfinalistku

- Marek Bartošík

Los hlavní soutěže grandslamového Roland Garros 2024 se týkal i osmi českých zástupců, z toho dvou mužů a šesti žen. Nejtěžší los vyfasoval Jakub Menšík, jenž se střetne se světovou sedmičkou Casperem Ruudem z Norska. Karolína Plíšková vyzve hvězdnou Ukrajinku Elinu Svitolinovou. Wimbledonská vítězka Markéta Vondroušová začne proti Rebece Masárové ze Španělska.

Hned čtyři české tenistky se nacházejí v první čtvrtině pavouka, kde je i světová jednička a obhájkyně trofeje Iga Šwiateková z Polska. Jedná se o Marii Bouzkovou, Barboru Krejčíkovou, Kateřinu Siniakovou a Markétu Vondroušovou.

Bouzková narazí v prvním kole na nasazenou devětadvacítku Veroniku Kuděrmetovovou z Ruska. Hráčky se utkaly už pětkrát, Kuděrmetovová vede ve vzájemné bilanci 3:2 na zápasy, vyhrála i poslední střetnutí loni v Římě (6:2, 6:2).

Krejčíková, která v Paříži triumfovala před třemi lety, vstoupí do turnaje duelem proti zkušené Švýcarce Viktoriji Golubicové a pokusí se vylepšit letošní nevýrazné zápasové skóre pěti výher a šesti porážek.

Siniaková se dozví svou soupeřku až po skončení kvalifikace, v níž už nefiguruje žádná česká účastnice. Vondroušová změří podruhé v kariéře síly se Španělkou Rebekou Masárovou, jíž patří až 94. příčka v žebříčku WTA. Jediný duel těchto tenistek vyhrála loni v Linci hladce Vondroušová.

Zbylé dvě české účastnice, tedy Karolína Plíšková a Linda Nosková, figurují v dolní polovině pavouka. Bývalá světová jednička Plíšková zkusí vyzrát na nasazenou patnáctku Elinu Svitolinovou, která v Paříži obhajuje čtvrtfinále.

Devatenáctiletá Nosková je nasazena jako číslo 27, její první protivnicí bude Britka Harriet Dartová z konce první stovky rankingu WTA.

Do mužské dvouhry zasáhnou kvůli zranění Jiřího Lehečky a nezdaru Čechů v kvalifikaci pouze Jakub Menšík a Tomáš Macháč. Úspěšný maturant Menšík bude chtít překvapit favorizovaného Nora Caspera Ruuda, který hrál loni i předloni na Roland Garros finále.

Třiadvacetiletý Macháč, hrající ve velmi slušné formě, narazí poprvé na Portugalce Nuna Borgese. Ten je v žebříčku pouze dvě místa za Macháčem a nedávno zaujal postupem do osmifinále Masters v Římě.

Čtrnáctinásobný šampion turnaje Rafael Nadal vyfasoval do prvního kola Alexandera Zvereva, který triumfoval na tisícovce v Římě. Los prvního kola proti sobě svedl dva trojnásobné grandslamové vítěze – Andyho Murrayho a Stana Wawrinku.

Hlavní soutěž Roland Garros začne v neděli 26. května a vyvrcholí v neděli 9. června. Titul obhajují Novak Djokovič a Iga Šwiateková, na šampiony čeká tradičně 2000 bodů do žebříčku. Celková dotace turnaje činí bezmála 53,5 milionu eur (přibližně 1,3 miliardy korun).

Los 1. kola Roland Garros 2024:
MARIE BOUZKOVÁ (42.) – Veronika Kuděrmetovová (31.)
BARBORA KREJČÍKOVÁ (26.) – Viktorija Golubicová (SUI, 74.)
KATEŘINA SINIAKOVÁ (34.) – kvalifikantka/šťastná poražená
Rebeka Masárová (ESP, 94.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (6.)
Elina Svitolinová (UKR, 17.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (51.)
Harriet Dartová (GBR, 91.) – LINDA NOSKOVÁ (29.)

JAKUB MENŠÍK (76.) – Casper Ruud (NOR, 7.)
Nuno Borges (POR, 46.) – TOMÁŠ MACHÁČ (44.)