Bolavá záda zkomplikovala návrat do Paříže. Udělal jsem maximum, říká Kolář

- Marek Janoš

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Před dvěma lety si Zdeněk Kolář (290.) zahrál na Roland Garros v hlavní soutěži. Letos ho hodně trápí bolavá záda a v Paříži nastoupil po téměř měsíci bez zápasu. I proto si nesmírně cení vítězství v prvním kole kvalifikace. „Dokázal jsem to v hlavě. Vybojoval jsem ten zápas, pro mě to je strašně cenné vítězství,“ těší sedmadvacetiletého tenistu.

Na papíře to na žádný výjimečný zápas nevypadalo. Los přiřadil Zdeňku Kolářovi do prvního kola kvalifikace domácího Thomase Faurela (1947.), osmnáctiletý hráč uzavírá druhou tisícovku žebříčku. Český tenista si ovšem vítězství 6:7(3), 6:4 a 6:3 ohromně cení.

Před necelým měsícem ho totiž postihly problémy se zády. „Byl jsem zraněný. A i když jsem se snažil udržovat, nic moc jsem dělat nemohl,“ shrnul poslední týdny. Díky odhláškám se však dostal do kvalifikace Roland Garros a v prvním kole uspěl.

„Pro mě je to nad očekávání, jsem za to nesmírně rád, výborně jsem to vybojoval,“ pochvaluje si. Faurel sice vyhrál první set v tiebreaku, ale pak se Kolář zapřel a dokázal zápas strhnout na svou stranu. „Dokázal jsem to v hlavě. Vybojoval jsem ten zápas, pro mě to je strašně cenné vítězství,“ zhodnotil.

Ještě před měsícem přitom k účasti na grandslamu všechno směřoval. „Piloval jsem formu, cítil jsem se výborně a těšil jsem se sem,“ ohlížel se za posledními událostmi. Zranění mu více nedovolilo. „To je ale sportovní život a člověk to neovlivní, takže nemá cenu se tím zabývat dál,“ dodal sedmadvacetiletý tenista.

Ve druhém kole už byl Felipe Meligeni Alves (136.) nad jeho síly po setech 3:6 a 2:6. „Soupeř hrál výborně, hraje rychle a bylo to pro mě těžké. Neměl jsem ho čím potrápit. Snažil jsem se držet, ale o moc lepší výkon jsem podat nemohl,“ popsal utkání Kolář. Naděje svitla ve druhém setu, ale rozjetý Brazilec si nenechal zápas vzít.

Kolář zamýšlel startovat na dalších turnajích, plány ovšem musí změnit. „Budu to ještě řešit, v plánu byly nějaké futury, ale ty musím odhlásit. Chci se vrátit na kurt, až budu stoprocentně připravený.“

Do Paříže se těšil i díky výsledkům v předchozích letech. Předloni úspěšně prošel kvalifikací a ve druhém kole hlavní soutěže pořádně potrápil favorizovaného Stefanose Tsitsipase.

„Kvalifikaci hodnotím pozitivně. Jel jsem sem s tím, že udělám maximum, protože každý grandslam je skvělý. Byl to super zážitek a jsem za to nesmírně vděčný. Je to nádherné místo a nádherný turnaj,“ pousmál se tenista z Bystřice nad Pernštejnem.