Thiem na posledním Roland Garros neprošel kvalifikací. Loučil se před zaplněnými tribunami

- Jan Vojkůvka

Dominic Thiem, jenž letos ukončí kariéru a naposledy se vypravil na Roland Garros, se ve středu rozloučil s fanoušky na pařížském grandslamu. Na zaplněném kurtu Suzanne Lenglenové totiž prohrál zápas druhého kola kvalifikace s Finem Otto Virtanenem (2:6, 5:7).

Třicetiletý Thiem doufal, že by mohl na Roland Garros obdržet divokou kartu do hlavní soutěže, obzvlášť z toho důvodu, že byl dvakrát ve finále a letos ukončí svou profesionální kariéru. Nestalo se tak a Rakušan musel nastoupit do kvalifikačních bojů.

V prvním kole porazil ve třech setech Itala Franca Agamenoneho, ve druhém utkání však před zaplněnými tribunami na dvorci Suzanne Lenglenové padl 2:6, 5:7 a jeho poslední Roland Garros kariéry skončilo neúspěchem.

Přesto byl Thiem po utkání šťastný. Diváků přišlo na jeho kvalifikační zápas spoustu, díky zatažené střeše se navíc vyhnul dlouhému čekání, než propršená Paříž umožní absolvování zápasů. A tak byl při své děkovné řeči a následném ceremoniálu, při němž dostal památeční trofej od turnajové ředitelky Amelie Mauresmové, hodně dojatý.

„Bylo to skvělé rozloučení s Roland Garros, takže děkuji všem, kteří přišli, kteří mě tak skvěle podpořili a vytvořili úžasnou atmosféru," řekl Thiem, který si finále Roland Garros zahrál v letech 2018 a 2019.

„K tomuto turnaji mám zvláštní vztah. Hrál jsem už finále v juniorech a pak jsem si k turnaji pomalu vybudoval skvělý vztah. Je to vztah s vámi všemi fanoušky. Zažil jsem tady na kurtech tolik skvělých výsledků a skvělých vzpomínek a zážitků,“ pokračoval Thiem. „Je to grandslam s mými nejlepšími výsledky, takže jsem si každý ročník opravdu užíval. Moc vám děkuji za všechny vzpomínky. Budou trvat celý život,“ dodal vítěz US Open z roku 2020.