Hledání receptu se vyplatilo! Macháč otočil osmifinále šňůrou devíti her v řadě

- Jan Vojkůvka

Tomáš Macháč zvládl nečekaně náročný zápas se 140. hráčem světa Nicolasem Morenem De Alboranem. Český tenista v Ženevě dlouho nemohl najít recept na servis soupeře, ale od stavu 4:5 ve druhé sadě dominoval, získal devět her v řadě a zvítězil 4:6, 7:5, 6:0.

Macháč, jemuž ve světovém žebříčku patří 44. místo, se ve švýcarské Ženevě na postup do čtvrtfinále nečekaně nadřel. S Nicolasem Morenem De Alboranem svedl náročné dvouhodinové utkání, v němž se mu dlouho nedařilo najít recept na servis Američana.

První set rozhodl brejk v desátém gemu. Macháčovi se sice povedlo dva brejkboly odvrátit, ale třetí už dokázal Moreno De Alboran proměnit a ujal se překvapivě vedení 1:0 na sety. Jak ale utkání postupovalo dál, tak bylo zřejmé, že úroveň hry Američana klesá a postupně začal přebírat otěže střetnutí český tenista.

Favorit zápasu pak začal zcela dvorci vládnout v koncovce druhé sady. Od stavu 4:5 se totiž nastartoval k velkému obratu a získal devět her v řadě. Poprvé prorazil servis Morena De Alborana v jedenácté hře druhého setu a doslova tím zlomil odpor svého soupeře.

Moreno De Alboran se najednou nedokázal opírat o svou velkou zbraň a ve třetím setu zcela odpadl. Macháč nadělil v rozhodujícím dějství soupeři kanára a vybojoval postup do svého třetího čtvrtfinále v sezoně.

V dalším utkání narazí český tenista na 65. hráče světa Alexe Michelsena ze Spojených států. Tomu se povedlo po necelých třech hodinách udolat světovou dvanáctku Taylora Fritze po setech 6:4, 4:6, 7:5.