Vítězka US Open Raducanuová odstoupila z kvalifikace na French Open

- Jakub Nekola

Britská tenistka Emma Raducanuová oznámila odstoupení z kvalifikace na pařížský grandslam. Důvodem podle britského deníku The Telegraph je, že neobdržela divokou kartu pro start v hlavní soutěži. Zdravotními problémy sužovaná tenistka a bývalá světová desítka má v plánu šetřit síly na domácí Wimbledon, kde se v roce 2021 probojovala do osmifinále.

Raducanové se v této sezoně komplikuje cesta zpět na nejvyšší příčky okruhu WTA. I přes to, že Britka odehrála v této sezoně pouhých 16 zápasů, je to pro ni jedno z lepších období. Od zmiňovaného triumfu na US Open 2021 ji trápila zranění, kvůli kterým neabsolvovala velkou porci turnajů v každé z následujících sezon. To se změnilo až v tomto roce, kdy nastoupila hned v úvodu na turnaji v Aucklandu, kde postoupila do druhého kola. Stejný výsledek zopakovala i na Australian Open.

Nejlepší formu pak měla bývalá světová desítka v březnu a dubnu. Na turnaji v Indian Wells prošla až do třetího kola, kde podlehla ve dvou setech světové dvojce Aryně Sabalenkové. Poté zajistila vítězství Velké Británie v kvalifikaci Billie Jean King Cupu, kde porazila ve třísetových bitvách Dianne Parryovou (50.) a také francouzskou jedničku Caroline Garcíaovou (23.).

Dobrou formu potvrdila i na antukovém turnaji ve Stuttgartu, kde si v duelu vracejících se tenistek poradila s trojnásobnou grandslamovou šampionkou Angelique Kerberovou (331.), a i českou kometou posledních let a čtvrtfinalistkou letošního Australian Open Lindou Noskovou (29.). Povedený dojem jí nemohla zkazit ani prohra se světovou jedničkou a suverénkou antukových kurtů Igou Šwiatekovou, se kterou ve čtvrtfinále padla ve dvou vyrovnaných setech.

Pokud se potvrdí, že se nejedná o zdravotní problém, může být Raducanuová zajímavou hráčkou pro travnatou část sezony. V roce 2021 nečekaně prošla do osmifinále Wimbledonu, kde musela ovšem skrečovat kvůli zdravotním potížím. Ani to, že se momentálně v žebříčku pohybuje až za prvními dvěma stovkami hráček, nemusí být pro Raducanuovou limitací. Přeci jen byla to právě ona, kdo vyhrál US Open z pozice kvalifikantky, když tehdy patřila až na 150. místo žebříčku.