Odveta Sabalenkové nevyšla. Šwiateková neztratila servis a podmanila si Řím

- Jan Vojkůvka

Světová jednička Iga Šwiateková navázala na své vítězství z Mutua Madrid Open také na římském Internazionali BNL d'Italia a vyhrála druhou antukovou tisícovku v řadě. I tentokrát hrála proti světové dvojce Aryně Sabalenkové, kterou však tentokrát porazila hladce za hodinu a půl po setech 6:2, 6:3.

Zatímco v Madridu sváděly Šwiateková se Sabalenkovou dramatickou řež, která se protáhla na více než tři hodiny, v Římě to byla oproti tomu „rychlovka“. Sabalenková se sice ani tentokrát nevzdala bez boje, ale nedařilo se jí ani zdaleka tolik jako před dvěma týdny. Nevyužila totiž ani jeden ze sedmi brejkbolů.

V prvním setu se Šwiateková prosadila na returnu ve třetím a sedmém gemu, přičemž nečelila ani jednomu brejkbolu. To ve druhé sadě se nadřela o poznání víc.

Sabalenková měla ve druhém gemu k dispozici celkem pět brejkbolů, ale přes čtyři shody se Šwiatekové povedlo servis udržet. Stejně tak uhájila podání i ve čtvrtém gemu, v němž čelila dvěma brejkbolům. A další příležitost už Sabalenkové nenabídla.

Polská tenistka pak od stavu 2:3 začala kurtu vládnout, získala čtyři hry v řadě a po Indian Wells a Madridu vyhrála třetí turnaj kategorie WTA 1000 v této sezoně. Celkem se pak jedná už o její jednadvacátou trofej na nejvyšším okruhu.

Dvaadvacetiletá Šwiateková si vítězstvím v Římě pojistila své vedení na čele světového žebříčku. Před Arynou Sabalenkovou vede už o více než 3500 bodů.