Více času na odpočinek? Dvoutýdenní turnaje nás ničí, shodují se tenisté

- Jan Vojkůvka

Zavádění stále více dvoutýdenních turnajů se ne každému líbí. Byť dlouhé turnaje Masters či WTA 1000 nabízí komfort v podobě více volných dnů, mnozí hráči nesouhlasí s tím, že je více času na odpočinek. Naopak podotýkají, že kvůli tomu mají ještě více práce, která jejich těla rychleji opotřebovává.

Zavádění dalších a dalších dvoutýdenních turnajů má své důvody. Na jedné straně se profesionální okruhy snaží zajistit svým hvězdám dny volna mezi zápasy a tím vytvořit víc času na regeneraci, na straně druhé jde o peníze. Více hracích dnů znamená více prodaných vstupenek a více prezentace v televizi, což s sebou přináší zisky z televizních a reklamních práv.

Příliš tenistů ze světové špičky, kteří by s tímto trendem byli spokojení, však nenajdeme.

Jako příklad lze uvést aktuální antukovou část sezony. Tenisté mají za sebou dva týdny v Madridu, ti nejlepší momentálně zakončují další dvoutýdenní akci v Římě. Počty zraněných a unavených se kupí jak mezi muži, tak mezi ženami. Jak je to možné, když dostávají více času na odpočinek díky délce turnajů?

Odpověď je jednoduchá – tyto volné dny musí vyplňovat tréninkem a dalšími povinnostmi. Nemohou si dovolit vypadnout z tempa, protože jejich soupeři také nepřipustí výpadek z rytmu. Byť tedy nemusí hrát každý den ostré zápasy, svá těla nemohou nechat zcela vychladnout a během volného dne úplně vypnout. Pokud by to udělali, mohli by i riskovat nějaké zranění, kterých je ostatně v posledních týdnech spoustu.

„Musíte být nějaký superhrdina, abyste v každém turnaji dokázali být konzistentní deset dní a dostali se až na samotný konec,“ svěřil se Stefanos Tsitsipas, kterému se zvyšující počet dvoutýdenních turnajů příliš nezamlouvá.

„Dvoutýdenní turnaje Masters jsou skvělé pro hráče, kteří jsou ve světovém žebříčku mezi 50. a 100. místem, protože mají šanci zahrát si hlavní soutěž na Masters. Pro hráče z první desítky to skvělé není,“ poznamenal Alexander Zverev, kterému se nelíbí zejména řeči o tom, že tenisté mají více času na odpočinek. Zvyšující se počet dvoutýdenních turnajů podle něj naopak znamená méně odpočinku, protože se hráči skoro vůbec nedostávají domů. Hotelový pokoj jako domov považovat nelze.

„Ano, řeknou vám, že máte volný den mezi zápasy, nemusíte hrát každý den. Nakonec to ale není odpočinek. Odpočinek je, když trávíte čas doma, když spíte ve vlastní posteli, možná s rodinou, možná se psy, možná s dětmi, pokud máte děti, že?“ pokračoval Zverev. „Den mezi zápasy, když jste na turnaji, to není odpočinek. Pokud se snažíte dostat do semifinále nebo finále každé akce jako třeba Jannik (Sinner) nebo Carlos (Alcaraz), jste prostě pryč mnohem déle a musíte pracovat mnohem víc.“

Světová čtyřka Jelena Rybakinová by se pod tyto názory klidně podepsala. Nabídla ale ještě jiný pohled, když řekla, že takové turnaje jsou nejen unavující, ale i nudné. „Je trochu nuda zůstávat tak dlouho na jednom místě. Neustále musíte dělat své rutiny, což je s každým dalším dnem více unavující a nudné,“ krčila rameny.

Najdou se ale samozřejmě také zastánci tohoto nového formátu na největších turnajích světa. „Tento dvoutýdenní formát se mi líbí. Líbí se mi, když je nějaký den volna. Nemyslím si, že by tento formát přinášel víc zranění,“ uvedl čtvrtý hráč žebříčku ATP Daniil Medveděv.

Dvaadvacetinásobný grandslamový šampion Rafael Nadal k tomu dodal: „Koneckonců, hráči chtějí vydělat peníze. Turnaje chtějí vydělat peníze. Pak je to všechno takový koloběh, který se spojuje.“