Slovensko hledá viníka. Může za prohru s Maďarskem Kližan nebo tenisový svaz?

- Jiří Vachtl

Obrovský šok způsobila na Slovensku víkendová daviscupová prohra s Maďarskem. Slovenští odborníci a fanoušci jsou rozděleni na dva nesmiřitelné tábory. První svalují vinu na týmovou jedničku Martina Kližana, druzí zase vidí chybu na straně slovenského tenisového svazu a požadují odstoupení nehrajícího kapitána Miloslava Mečíře.

Slovenský tým sice vyhrál první zápas, ve kterém Martin Kližan porazil Attillu Balázse, ale v následujících třech duelech si naši východní sousedé nedokázali poradit se skvěle hrajícím Martonem Fucsovicsem, který vybojoval pro svůj tým dva a půl bodu. V pátek porazil Jozefa Kovalíka, v sobotu spolu s Balázsem dokázali zdolat dvojici Kližan – Martin a v neděli dokonala bývalá světová juniorská jednička svůj životní víkend pětisetovou výhrou nad Kližanem. Slovensko tak na podzim čeká baráž o první skupinu euro-africké zóny...

Jedním z těch, kteří se pustili do kritiky Martina Kližana, byl i současný člen realizačního týmu slovenského daviscupového výběru Karol Kučera. „Prohra s Maďarskem je velká hanba. Miloš (Mečíř) vsadil všechno na Kližana, ale nevyšlo mu to. Je vidět, jaký je Miloš dobrák. I přes to všechno, co už Kližan napáchal, ho zařadil zpátky do týmu,“ připomněl bývalý šestý hráč světového žebříčku Kližanův dřívější přístup k této týmové soutěži, za který byl v minulosti podmínečně vyloučen z týmu. 

Podle Kučery slovenská jednička odmítla trénovat čtyřhru. „Kližan si na čtyřhru nenašel čas. Kvůli tomu jsme ji nemohli natrénovat. Z mého pohledu trénoval celkově velmi málo. Myslím si, že tohle byl odstrašující příklad toho, jak by to v týmu nemělo fungovat,“ uzavřel Kučera svůj rozhovor pro server Tenisovysvet.sk. 

Ne všichni slovenští fanoušci a odborníci však vidí chybu na straně týmové jedničky. Jedním z nich je i bývalý slovenský deblista Filip Polášek. „Prohra s Maďarskem nemůže být svalována na jednoho hráče. Přijde mi to jako velice nespravedlivé,“ řekl serveru Tenisovysvet.sk bývalý dvacátý hráč deblového žebříčku. V rozhovoru se vyjádřil i k volbě povrchu. „Myslím si, že povrch byl zvolen špatně. Určitě sedl víc Fucsovicsovi než našim tenistům. Problém je, že se automaticky hraje v Národním tenisovém centru na tvrdém povrchu,“ prohlásil s tím, že se jedná o určité dogma, se kterým nejde hnout.

„Překvapilo mě, když říkali, že Kližan nechtěl trénovat čtyřhru, a tak se vůbec nehrála. Samozřejmě je to Kližanova chyba a mínus, ale na druhou stranu, když máme v týmu Andreje Martina, který tam je pouze na čtyřhru, tak nechápu, proč ji netrénoval každý den. On pak navíc řekl, že nehrál čtyřhru od listopadu,“ uzavřel nechápavě.

Martin Kližan po Davis Cupu odjel na turnaj do Sofie, kde nyní postoupil již do čtvrtfinále. V Davis Cupu však Slováci prožívají jiný příběh. Přestože mají na světovém žebříčku hned pět výše postavených tenistů než je maďarská jednička Fucsovics na 163. místě, se svým rivalem prohráli a čeká je souboj s Nizozemskem nebo Polskem.