Premiérové finále na Masters nevyhráli. Pavlásek s Beharem se i tak posunuli do Top 10

- Jan Vojkůvka

Adam Pavlásek a Uruguayec Ariel Behar nedotáhli své působení na Mutua Madrid Open až k zisku turnajové trofeje. V premiérovém finále na turnaji kategorie Masters se Pavlásek s Beharem nedokázali prosadit přes Sebastiana Kordu a Jordana Thompsona, se kterými prohráli 3:6, 6:7(7).

Česko-uruguayský pár šel do sobotního finále po dni volna, což jim zařídilo včerejší odhlášení Marcela Granollerse a Horacia Zeballose. Oproti Kordovi s Thompsonem tak byli čerství, což jim mohlo skýtat určité výhody.

Jenže na rozjetou americko-australskou dvojici ani odpočinek nakonec nestačil. Zejména proměňování šancí při servisu Kordy s Thompsonem dělalo Pavláskovi s Beharem problémy. Nepovedlo se totiž využít ani jeden z šesti brejkbolů, což se ukázalo jako klíčové.

Jediného brejku dosáhli Korda s Thompsonem ve čtvrtém gemu prvního setu. Ve druhém dějství si pak oba páry svědomitě držely svá podání, a to až do závěrečného tiebreaku.

V tiebreaku druhé sady si česko-uruguayská dvojice dokázala vypracovat setbol a přiživila naději na rozhodující supertiebreak, ale pak Korda s Thompsonem získali tři míčky v řadě a zvítězili 9:7. Ukončili tím šance na zisk nejcennější trofeje pro Pavláska a Behara.

Ačkoliv Adam Pavlásek nezískal na Mutua Madrid Open titul, postup do finále se výrazně projeví ve světovém žebříčku, v němž si vylepší kariérní maximum a usadí se na 35. místě. Ještě lépe pak vypadá sezonní žebříček ATP Race, v němž Pavlásek s Beharem zaujali průběžné desáté místo! Posun do Top 10 v rámci sezony je obrovský úspěch. Momentálně pak sehraná dvojice ztrácí na osmé místo, které zaručuje účast na Turnaji mistrů, jen 190 bodů.