Další velká rozlučka? Nadal přislíbil účast na letošním Laver Cupu

- Filip Lefenda

Rafael Nadal přislíbil účast na letošním Laver Cupu. Populární týmová soutěž, v níž spolu od roku 2017 pravidelně měří síly výběry Evropy a světa, se tentokrát uskuteční od 20. do 22. září v německém Berlíně.

Sedmatřicetiletý Španěl startoval na akci v minulosti třikrát. Českým tenisovým příznivcům se Nadal představil při premiérovém ročníku 2017 v Praze. O dva roky později nastoupil v Ženevě a předloni byl součástí výběru kapitána Björna Borga v Londýně, který byl svědky emotivní rozlučky jeho odvěkého rivala Rogera Federera.

Nyní se Nadal zúčastní Laver Cupu počtvrté. Vítěz dvaadvaceti grandslamových trofejí, z nichž hned čtrnáct získal na milované pařížské antuce, nastoupil od začátku letošního roku pouze ke dvěma turnajům. V Brisbane odehrál první soutěžní zápas od loňského Australian Open a vypadl ve čtvrtfinále na raketě domácího Jordana Thompsona. Před týdnem pak dohrál na oblíbené antuce v Barceloně už ve druhém kole, když nestačil na dalšího Australana Alexe de Minaura.

Tento týden startuje rodák z Manacoru na své vůbec první letošní tisícovce. Do dění v Madridu vstoupí ve čtvrtek soubojem s talentovaným americkým juniorem Darwinem Blanchem. A ve španělské metropoli si dost možná odbyde svou derniéru. Již dříve totiž avizoval, že aktuální sezona bude s velkou pravděpodobností jeho závěrečnou.

Laver Cup by tak mohl být po Roland Garros a olympijských hrách jednou z jeho vůbec posledních akcí v roli aktivního tenisty. „V této fázi kariéry chci co nejlépe využít každou možnost, kterou dostanu. Týmové soutěže jsou skvělou a vzrušující zkušeností. Vždy mě nesmírně bavily. Těším se, až pojedu do Berlína a pomůžu Evropě vyhrát zpátky pohár,“ komentoval hvězdný Španěl.

Laver Cup se ve druhé polovině září uskuteční celkově posedmé. První čtyři ročníky ovládli tenisté Evropy, v posledních dvou letech se pro změnu radoval výběr světa pod vedením Johna McEnroea.