Úspěch v souboji šampionů. V Ostravě to mám moc rád, říká postupující Kolář

- Marek Bartošík

Zdeněk Kolář (225.) znovu potvrdil, že mu ostravské antukové dvorce svědčí. Obhájce trofeje vstoupil vítězně do tamního challengeru Ostra Group Open by Purposia, když vyzrál v napínavém prvním kole na francouzského šampiona z roku 2021 Benjamina Bonziho (176.) po dvou a čtvrt hodině boje 4:6, 6:4 a 6:4.

Ani manko 4:6 a 1:3 nezlomilo Zdeňka Koláře v jeho cestě za dalším vítězstvím na antuce v Komenského sadech. Loňský šampion skolil v zajímavém duelu nasazenou čtyřku Benjamina Bonziho a zajistil si postup do osmifinále.

„Za výhru jsem určitě velice rád. Věděl jsem, že to bude těžké utkání. Benjamin je výborný tenista, byl ve stovce a má za sebou plno úspěchů. Nezačal jsem nejlíp, ale už v koncovce prvního setu jsem stahoval a cítil jsem, že začínám být lepší. Věřil jsem ve svou hru a naštěstí jsem to otočil,“ uvedl v rozhovoru pro Tenisový svět Kolář.

Tenista z Bystřice nad Pernštejnem si za stavu 5:3 ve třetím dějství vypracoval dva mečboly při svém podání, ty ovšem ještě nevyužil. O své výhře rozhodl „až“ v dalším gemu, když se prosadil na returnu.

„Pořád jsem věděl, že vedu 5:4, i když soupeř podával. Už v předchozích gemech na returnu jsem měl několik šancí,“ poznamenal Kolář, jenž na bývalého člena Top 50 Bonziho vyzrál poprvé ze tří vzájemných mačů.

K vítězství si dokráčel v kousavé zimě. V Ostravě bylo maximálně pět až sedm stupňů Celsia, což na tenisový zápas není ideální teplota. „Studené podmínky mi nevadí. Ale v takové zimě jako o víkendu, kdy byly tréninkové dny, jsem venku asi ještě nikdy v životě nehrál. Byly asi dva stupně, pocitová teplota byla mínus dva nebo tři stupně,“ hlásil český bojovník.

Sedmadvacetiletý Kolář vnímá ostravský challenger jako svůj oblíbený turnaj. Daří se mu tam i výsledkově: v roce 2016 si zahrál finále, loni dokonce triumfoval. V dalším kole ho čeká buď český kvalifikant Jakub Nicod (351.), nebo Maks Kaśnikowski (249.) z Polska.

„Mám to tady moc rád už od prvních let, kdy jsem sem přijel. Užívám si, že tady můžu hrát. Bylo pro mě úžasné, že jsem loni vyhrál. Letos začíná mise znovu. Udělám vše pro to, abych došel co nejdál,“ doplnil odhodlaný Kolář.

Ostra Group Open by Purposia, Ostrava (muži, CZE, 74 825 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry
ZDENĚK KOLÁŘ (225.) – Benjamin Bonzi (FRA, 176.) 4:6, 6:4, 6:4