Futures v Mostě: Ve finále se spolu utkají Šátral s Geensem

- Jan Vojkůvka

Turnaj kategorie Futures v Mostě se blíží ke svému vrcholu. Sobotní den patřil pouze semifinálovým zápasům dvouhry a program se pořádně natáhl. Postup do souboje o titul nakonec vybojovali Jan Šátral a Clement Geens.

Nestává se příliš často, aby v semifinále na jednom turnaji byli k vidění hned čtyři nejvýše nasazení a přesto, v Mostě se tak událo a kromě nasazené jedničky Jana Šátrala a dvojky Jana Mertla uvidíme i trojku Zdeňka Koláře a čtyřku Clementa Geense z Belgie.

Jako první se na centrální dvorec vydali Mertl s Geensem, které dělí přes 100 míst na žebříčku. Mírným favoritem byl Jan Mertl, ale Geens, vzhledem ke svým výkonům, které v Mostě předvádí, nebyl vůbec snadným soupeřem. A to se ostatně potvrdilo i na dvorci, kde oba tenisté bez osmi minut pobyli dlouhé tři hodiny. Na konci utkání se pak z postupu do finále radoval Clement Geens, který zvítězil ve třech setech  7:6 (6), 3:6, 6:3.

Zdálo se, že klíčový bude první set, který Geend udolal po více než 80 minutách hry v tiebreaku, ale nestalo se tak. Mertl se dokázal zmobilizovat a uhrát druhé dějství, čímž si vynutil třetí set. Jenže ačkoliv si za celý zápas český tenista vypracoval hned 14 brejkbolů, ze kterých však proměnil jen čtyři - stejně jako Geens - nedokázal ze své občasné převahy na kurtu vytěžit víc. Ve třetím setu byl o něco lepší Belgičan, kterého se Mertl snažil dotahovat, ale nakonec neuspěl a neprobojoval se do finále.

K dlouhému utkání se Jan Mertl rovněž vyjádřil hned po skončení semifinále. "Ani nebyla únava. Od začátku zápasu jsem měl náznaky křečí a měl jsem žaludeční problémy, takže to bylo takhle spojený, že celý zápas se to takhle táhlo. On hrál spíš takovou údržbu a já jsem se nechtěl pouštět do nějakých velkých výměn," svěřil se Mertl se zdravotními problémy, které ho provázely během maratonského utkání. "Z mé strany to bylo o chybách, nechtěl jsem se pouštět do dlouhých výměn a musel jsem hrát riziko."

I druhé semifinálové utkání se muselo rozhodovat ve třech setech. Na kurt proti sobě nastoupili první nasazený Jan Šátral a třetí nasazený Zdeněk Kolář. Mírným favoritem utkání byl Šátral, který však narazil na hráče, jemuž se v poslední době nebývale daří! Zdeněk Kolář totiž nastoupil již ke svému čtrnáctému utkání během tří týdnů, což jasně dokazuje fakt, že před dvěma týdny byl ve finále challengeru v Prostějově a před týdnem ve finále v maďarském Szegedu.

Jenže třetí finále v řadě nakonec talentovaný mladík nepřidá. V utkání se Šátralem kromě druhého setu, v němž soupeř poněkud více kazil, musel většinou dotahovat. Šátral hrál koncentrovaně a vytěžil z toho hned pět brejků! Kolář prorazil podání Šátrala nakonec dvakrát, což mu dopomohlo k zisku druhé sady, ale v první a třetí byl lepším první nasazený.

 

Program na centrálním dvorci, semifinále:

JAN MERTL (2) - Clement Geens (Bel, 4)  6:7 (6), 6:3, 3:6

JAN ŠÁTRAL (1) - ZDENĚK KOLÁŘ (3) 6:2, 3:6, 6:2


Galerie