Na kurty se už nevrátí! Bývalá světová jednička oznámila konec kariéry

- Jan Vojkůvka

Španělská hvězda Garbiňe Muguruzaová se už profesionálnímu tenisu věnovat nechce. V sobotu oznámila, že se na okruh WTA již nevrátí a ve třiceti letech končí svou kariéru. Bývalá světová jednička hrála naposledy loni v lednu.

Bylo velkým překvapením, když se Garbiňe Muguruzaová rozhodla na sobotní odpoledne svolat tiskovou konferenci, na které chtěla oznámit důležitou zprávu. Bylo jasné, že možnosti jsou pouze dvě – návrat k tenisu, nebo konec kariéry.

Přestože si fanoušci španělské hráčky, která loni v dubnu přerušila kariéru a věnovala se jiným projektům, přáli první možnost, skutečnost byla přesně opačná. Muguruzaová ohlásila, že vracet se k tenisu nehodlá.

„Cítím, že nastal čas zahájit novou etapu, novou éru mého života. Byla jsem nervózní, když jsem se rozhodla to říct. Ale jinak se cítím dobře, i když říkat, že odcházím do důchodu, je trochu silné slovo,“ usmívala se na tiskové konferenci, která proběhla v sobotu v Madridu.

„Kdyby mi někdo před 25 lety, když jsem začala odpalovat své první tenisové míčky, řekl, že se stanu profesionální tenistkou, že si splním svůj sen vyhrát Roland Garros a Wimbledon, že se stanu světovou jedničkou a vyhraju finále WTA, myslela bych si, že je to blázen,“ pokračovala Muguruzaová.

„Tenis mi v této první části mého života hodně dal. Byla to fantastická cesta, na které jsem zažila jedinečné situace. Procestovala jsem celý svět a poznala mnoho různých kultur. Už mi ale nechyběla ta disciplína a náročnost života, který jsem vedla. Začala jsem si uvědomovat, že to, na co se chci nejvíc těšit, je moje další životní kapitola, a ne ta tenisová,“ dodala.

Muguruzaová, která se narodila v Caracasu španělskému otci a venezuelské matce, se ještě v dětství přestěhovala s rodiči do Barcelony a zanechala významnou stopu v historii ženského španělského tenisu. Stala se první Španělkou, která vyhrála grandslamový titul od Arantxy Sánchezové Vicariové, jež zvítězila v roce 1998 na Roland Garros.

Třicetiletá Muguruzaová během kariéry vyhrála French Open v roce 2016 a o rok později také Wimbledon. Celkem vyhrála deset singlových titulů na nejvyšším okruhu a v září 2017 se stala světovou jedničkou, byť na čele rankingu vydržela pouze čtyři týdny. Jejím posledním významným vítězstvím byl triumf na Turnaji mistryň v roce 2021.