Přerušení kvůli dešti si nevynutil. Tak to vypustím a končíme, zuřil Zverev

- Jan Vojkůvka

Německý tenista Alexander Zverev nebyl na domácím turnaji v Mnichově spokojený s prací umpirového rozhodčího Richarda Haigha. Nelíbilo se mu, že čtvrtfinálové utkání BMW Cupu s Cristianem Garinem sudí nepřerušil kvůli dešti. Situace dospěla tak daleko, že Zverev teatrálně oznámil, že zbytek zápasu vypustí.

Zápas mezi Zverevem a Garinem, který zprvu nabízel velmi zajímavý tenis, byl v Mnichově dost ovlivněn deštěm. Sice nepršelo nikterak výrazně, ale antuka se postupem času měnila v dost kluzkou hmotu, což se domácímu tenistovi vůbec nelíbilo.

Na obranu Zvereva je potřeba zmínit, že má s antukou, byť se jedná o jeho oblíbený povrch, silně negativní zkušenosti. Před dvěma lety v semifinále Roland Garros na antuce upadl a přetrhal si všechny tři postranní vazy v kotníku, kvůli čemuž musel na operaci a na kurtech se půl roku neobjevil. Návrat pak pro něho nebyl vůbec jednoduchý.

Nelze se tedy divit, že v zájmu zdraví a bezpečí se mu nelíbilo, když rozhodčí Richard Haigh zarputile odmítal čtvrtfinále přerušit. Ve druhém setu pak Němci došla trpělivost a ve chvíli, kdy už prohrával o jeden brejk, se rozhodl na sudího nastoupit.

„V jakém okamžiku něco uděláme? V jakém okamžiku? Jen mi to řekněte. Nebo s tím nic neuděláme celý zápas?“ zlobil se Zverev kvůli tomu, že se musí dál hrát v nepříliš dobrých podmínkách. Jelikož se přerušení zápasu nedočkal, dal jasně najevo, že nemá v úmyslu se příliš snažit. „Pak jsem skončil. Prostě další gemy vypustím a končím,“ vyhrožoval.

Asi se nikdo nebude divit tomu, že Zverev čtvrtfinále prohrál dvakrát 4:6 a v Mnichově skutečně dohrál. Otázkou ovšem je, nakolik své vyhrožování převedl ve skutečnost, jelikož už během hádky s rozhodčím prohrával a byl na pokraji vyřazení. Pokud ATP usoudí, že Němec závěr zápasu skutečně vypustil (byť servis si už znovu neprohrál), může se dočkat poměrně mastné pokuty a hrozit by mu mohla také suspendace.