Vondroušová ve Stuttgartu zdolala světovou dvojku! Po dvou hodinách prošla do semifinále

- Jan Vojkůvka

Turnaj WTA ve Stuttgartu zatím přináší Markétě Vondroušové spoustu důvodů k radosti! Na halové antukové pětistovce si v pátečním čtvrtfinále vyšlápla na světovou dvojku Arynu Sabalenkovou, proti které otočila skóre zápasu a zvítězila 3:6, 6:3, 7:5. Pro českou tenistku se jedná o první semifinále v tomto roce.

Markéta Vondroušová pokračuje ve své krasojízdě na svém prvním antukovém turnaji v této sezoně! Na špičkově obsazené akci v německém Stuttgartu si po Donně Vekičové a Anastasii Potapovové vyšlápla na světovou dvojku Arynu Sabalenkovou a zahraje si první semifinále sezony.

„Byl to velmi těžký zápas proti skvělé tenistce. Snažila jsem se hlavně držet ve výměnách. (Aryna) mlátila do míčku hrozně rychle, takže bylo složité něco vymýšlet,“ usmívala se po vítězství Vondroušová, která se díky trpělivosti ve výměnách dočkala 48 nevynucených chyb z rakety soupeřky. „V klíčových okamžicích jsem se snažila udržet chladnou hlavu. To byl podle mě klíč k úspěchu.“

Vondroušová se Sabalenkovou svedly parádní bitvu plnou obratů, která se natáhla na více než dvě hodiny a přinesla české tenistce vítězství nad běloruskou hvězdou po dlouhých šesti letech. Podstatnou roli na tomto úspěchu měl zajisté i povrch, jednalo se totiž o vůbec první vzájemné klání na antuce, na které Vondroušová vyrostla a herně je na ní papírově silnější než Sabalenková.

První set tento fakt ovšem nepotvrdil. Vondroušová přišla o podání už ve čtvrté hře a dostala se pod tlak soupeřky. Přestože zaznamenala velmi rychlý rebrejk, tak Sabalenková prorazila servis Češky znovu v osmém gemu a tentokrát už dokázala náskok uhájit.

Ve druhé sadě se ale role obrátily a tentokrát se dařilo Vondroušové dostávat do vedení s výhodou brejku. Sabalenková sice dvakrát dokázala manko dohnat, ale v osmé hře Vondroušová znovu udeřila. Čistou hrou prolomila Sabalenkové potřetí ve druhém setu podání a v následující hře sadu úspěšně dopodávala. Rozhodnout tak musel třetí set.

V něm se situace ze druhého dějství opět opakovala. Vondroušová se dvakrát prodrala do vedení o brejk a Sabalenková dvakrát dokázala soupeřku rebrejknout. Pak přišel jedenáctý gem, v němž tenistka ze Sokolova udeřila na returnu čistou hrou, a mohla jít podávat na vítězství. Žádné výrazné drama ve dvanáctém gemu už nepřipustila a proměnila hned první mečbol.

Vondroušová si postupem do semifinále zajistila posun na sedmé místo světa a schází jí jediné vítězství od vyrovnání osobního maxima, kterým je šesté místo na žebříčku WTA. O posun rankingem a postup do finále se Vondroušová utká v sobotu s vítězkou zápasu mezi světovou trojkou Coco Gauffovou a Ukrajinkou Martou Kosťukovou.