Heroický výkon Havlíčkové! Odvrátila vyřazení a vyhrála čtyřhodinovou bitvu

- Radek Štohl

Klobouk dolů, takové vítězství se hodně počítá! Lucie Havlíčková (354.) ustála jeden z nejtěžších zápasů dosavadní kariéry, ve čtvrtfinále turnaje kategorie ITF W35 v italské Santa Margheritě di Pula doslova udolala Finku Lauru Hietarantaovou (448.) po sadách 6:2, 6:7(6), 7:6(3). Do semifinále postoupila po čtyřech hodinách a třech minutách hry!

Havlíčková na stejném místě postoupila před týdnem do finále. Tento výsledek by minimálně ráda zopakovala, v úvodních dvou zápasech proti Christofiové (717.) a bývalé 60. singlistce světa Buyukakcayové (435.) neztratila ani set.

Do dnešního dopoledního čtvrtfinále vstupovala v roli mírné favoritky, Finka Hietarantaová se díky pobytu v polovině páté stovky žebříčku nachází na kariérním maximu. Ukázalo se však, že česká tenistka to tak snadné mít nebude.

Byla to přetahovaná o každý míč, úvodních pět gemů zápasu trvalo dlouhých 40 minut hry! Devatenáctiletá Havlíčková však od stavu 3:2 neztratila v této sadě ani gem, za necelou hodinu hry ovládla první dějství.

Ve druhém už vedla 4:2, po zisku první sady si kráčela za postupem. Soupeřka ale v osmém gemu srovnala, o osudu setu rozhodl tiebreak. V něm Češka sice stáhla manko 2:6, vzápětí ale o dějství přišla.

Havlíčková v závěrečném setu prohrávala 1:3 a 2:4, v desátém gemu byla na returnu dva míčky od vyřazení, těžké chvíle však zvládla a srovnala na 5:5. Vítězku sady a celého zápasu znovu určila zkrácená hra, ve které favoritka od stavu 2:3 nepřišla o jediný míček!

Už zítra se představí v semifinále, na druhé straně kurtu bude stát Stephanie Wagnerová (481.).

ITF World Tennis Tour

Fortevillage ITF Trophy, Santa Margherita di Pula (ženy, ITA, 25 000 USD, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
LUCIE HAVLÍČKOVÁ (354.) – Laura Hietarantaová (FIN, 448.) 6:2, 6:7(6), 7:6(3)