Lhaním přinutila rozhodčí k chybě. Nepochopitelné, žasnou fanoušci

- Jan Vojkůvka

Turnaj v Monte Carlu nabídl vedle spousty kvalitního tenisu také řadu kontroverzních situací kvůli špatným výkonům rozhodčích. Tento nešvar se ale přenesl i na další turnaj ve Stuttgartu, tentokrát pod hlavičkou WTA. Němka Laura Siegemundová si lží pomohla ke zvrácení rozhodnutí umpirové sudí, která přiznala, že nedávala úplně pozor.

K situaci došlo v souboji 1. kola Kosťukové s domácí Laurou Siegemundovou. Ukrajince se nepovedlo dopodávat druhý set a rozhodovat musela třetí sada, jejíž začátek byl silně ovlivněn lhaním domácí tenistky a chybou umpirové rozhodčí.

Kosťuková v prvním gemu čelila brejkbolu a svým úderem trefila základní čáru. Siegemundová letící míček pouze tečovala a okamžitě začala zvedat ruku na znamení, že viděla aut. V tu chvíli byl zpětně zahlášen aut také z úst čárového rozhodčího a umpirová sudí šla zkontrolovat stopu.

Při kontrole odhalila, že míček se dotkl základní čáry a správně přisoudila míček Kosťukové, takže mělo být srovnáno na shodu. V tu chvíli začala ale Němka protestovat a uvedla, že míček trefila, na což rozhodčí správně oponovala, že Siegemundová sice trefila míček, ale nevrátila ho na druhou stranu kurtu. V tu chvíli Němka nepochopitelně zalhala a stála si za tím, že míček odehrála.

Rozhodčí po chvilce přemýšlení protest uznala a rozhodla, že se výměna bude opakovat. Nebyla si totiž jistá, jestli Siegemundová míček odehrála přes síť a pak byla výměna přerušena, nebo Němka chybovala a výměnu by tak jako tak prohrála. Tím pochopitelně pořádně nazlobila Kosťukovou, které se opakování výměny vůbec nelíbilo.

Ukrajinka poukazovala na to, že výměna se nemůže opakovat, protože soupeřka míček minula, rozhodčí však v debatě přiznala, že si nepamatuje, jak výměna skončila. Kosťuková změnu rozhodnutí neuhádala, na rozdíl od Siegemundové, a Němka tedy dostala další šanci na brejkbol. Ke zlosti Kosťukové jej tentokrát využila a šla na začátku třetího setu do vedení.

„Nepochopitelná chyba, šílené rozhodnutí, pošlapání fair play, podvodnice,“ komentovali situaci tenisoví fanoušci na sociálních sítích, jakmile se začalo šířit video inkriminovaného momentu. A znovu se do popředí dostaly názory, že by tenis potřeboval systém podobný fotbalovému VARu.

Nakonec ale naštěstí tato hrubá chyba rozhodčí a lhaní Siegemundové nemusí Kosťukovou mrzet. Třetí set otočila a zvítězila po třech hodinách a 10 minutách 6:3, 6:7(4), 6:4. V osmifinále turnaje ve Stuttgartu se tak může těšit na duel s Číňankou Čchin-wen Čeng.