Potřetí králem Monaka! Tsitsipas si bez ztráty servisu podmanil finále antukového Masters

- Jan Vojkůvka

Řecký tenista Stefanos Tsitsipas se potřetí v kariéře vrátil na trůn monackého antukového Masters. V neděli navázal na své triumfy z let 2021 a 2022, když ve finále porazil za 98 minut Caspera Ruuda 6:1, 6:4. Tsitsipas dokráčel k prvenství bez ztráty podání a odvrátil všech osm brejkbolů soupeře.

Pětadvacetiletý Stefanos Tsitsipas prokázal na turnaji Masters v Monte Carlu, že na antuce dokáže veškeré strasti posledních měsíců hodit za hlavu. Ačkoliv v průběhu tohoto ročníku nehrál ideální tenis, na začátku antukové části sezony pookřál a v Monte Carlu to odnášel jeden kvalitní protihráč za druhým.

Tsitsipas na cestě do finále postupně vyřadil Lasla Djereho, Tomase Martína Etcheverryho, Alexandera Zvereva, Karena Chačanova a v semifinále Jannika Sinnera, s nímž jako jediným ztratil set a v rozhodujícím dějství musel otáčet skóre z 2:4. Nejtěžší možnou úlohu zvládl a mohl v neděli vyzvat v souboji o titul dalšího výborného antukáře Caspera Ruuda, sobotního přemožitele Novaka Djokoviče.

Přestože výsledek napovídá, že se jednalo o tah na jednu bránu, skutečnost byla trošičku odlišná. V prvním setu sice Ruud třikrát ztratil podání, ale několik gemů se rozhodovalo až přes shody a oba soupeři se často v dlouhých výměnách hodně tahali.

Druhý set byl poté velmi vyrovnaný a Ruud nebyl daleko od toho, aby soupeři pořádně zatopil. Na servisu se mu začalo dařit o poznání více a na returnu si v průběhu dějství vypracoval hned pět brejkbolů, z toho tři v maratónském sedmém gemu. Toho nejdůležitějšího, tedy proražení Tsitsipasova podání, se mu ovšem nepovedlo docílit.

Řek se v klíčových okamžicích dokázal vždy zmobilizovat a buď si pomoci přímo servisem, nebo být úspěšnější v jednotlivých výměnách. Za celý zápas tak sice čelil hned osmi brejkbolům, ale ani jeden nedovolil norskému soupeři využít.

Druhý set, který se protáhl na více než hodinu, nakonec rozhodl jeden jediný brejk, jehož Tsitsipas docílil v desátém gemu. V něm se mu na returnu povedlo zároveň proměnit hned první mečbol. V tu chvíli se mohl začít radovat nejen ze zisku titulu, ale také z návratu do elitní světové desítky. V pondělním vydání žebříčku ATP bude figurovat na sedmém místě.

Tsitsipas získal v neděli svůj jedenáctý titul na okruhu ATP a třetí z Masters (všechny vyhrál v Monte Carlu). Největší trofejí v jeho sbírce je ta z Turnaje mistrů v roce 2019.