Sedmnáctiletý Kumstát vybojoval na větším juniorském turnaji svůj první double

- Jan Vojkůvka

Sedmnáctiletý Jan Kumstát, který se v této sezoně blýskl postupem do finále juniorského Australian Open, zazářil tento týden na větším juniorském turnaji v Bulharsku. Na akci kategorie J300 v Plovdivu dokázal vybojovat double, když po vítězství ve čtyřhře dokázal v sobotu ukořistit také singlovou trofej.

Kumstát až do tohoto týdne čekal na zisk první singlové trofeje na juniorském okruhu ITF. V Plovdivu na tamní antuce se konečně dočkal, a to nejen titulu ve dvouhře. Rovnou totiž vybojoval double, když po boku Jana Klimase triumfoval také ve čtyřhře.

Osmý hráč juniorského žebříčku prošel turnajem ve dvouhře až do semifinále bez ztráty setu. V pátečním utkání musel otáčet skóre zápasu s domácím Anasem Mazdraškim, kterého nakonec porazil 2:6, 6:0, 6:3. Jako nejnáročnější zápas se ukázalo až sobotní finále se Španělem Izanem Almazanem Valientem, který byl Kumstátovi nejvyrovnanějším soupeřem.

S aktuálně 46. hráčem juniorského žebříčku svedl Kumstát třísetový duel, v němž nakonec zvítězil 6:4, 4:6 a 6:2 a získal svůj první titul ve dvouhře na juniorském okruhu ITF.

V Plovdivu pak rozšířil svou sbírku deblových trofejí, které měl doposud doma čtyři. Spolu s Janem Klimasem, s nímž letos už vyhrál pětistovku v Káhiře, se na bulharské třístovce prezentovali výbornými výkony. Češi neztratili ve čtyřech zápasech ani jeden set a ve finále porazili Thea Papamalamise z Francie a Alexandra Vasileva z Bulharska.

Kumstát by měl za své dva tituly v Plovdivu získat do juniorského žebříčku okolo 300 bodů (po odečtech bodů, které se mu dříve počítaly do pořadí). To by jej mělo vynést na šesté místo světa, což bude jeho kariérní maximum.