Neoblíbená sokyně zdolána! Ósakaová vyhrála po šesti letech duel v BJK Cupu

- Filip Lefenda

Tenistky Japonska jsou po prvním hracím dnu kvalifikace Poháru Billie Jean Kingové v Tokiu jediné vítězství od postupu na finálový turnaj. Nad Kazachstánem vedou 2:0 i díky Naomi Ósakaové. Bývalá světová jednička zaznamenala v populární týmové soutěži výhru poprvé od roku 2018.

Ósakaová se na soutěžní kurty vrátila zkraje letošního roku po patnáctiměsíční pauze. Vloni v červenci přivedla na svět dceru Shai. Nejlepší turnaj zatím odehrála v katarském Dauhá, kde došla do čtvrtfinále. Ve dvou zkrácených hrách v něm podlehla Karolíně Plíškové.

Na následujících zámořských březnových tisícovkách v Indian Wells a Miami vypadla čtyřnásobná grandslamová šampionka shodně ve třetím kole.

Součástí japonské reprezentace je Ósakaová poprvé od roku 2021. Poslední duel pak odehrála v únoru roku 2020, kdy získala z pozice velké papírové favoritky překvapivě jen tři gemy se Španělkou Sarou Sorribesovou Tormovou. V pátek tak okusila příchuť vítězství v barvách národního výběru po dlouhých šesti letech.

Nevyzpytatelnou Julii Putincevovou porazila aktuálně až 193. hráčka žebříčku WTA za necelou hodinu a půl po setech 6:2 a 7:6(5), a upravila tak bilanci vzájemných zápasů na 2:3. První tři vzájemná střetnutí z let 2018 a 2019 Japonka se současnou světovou padesátkou shodně prohrála bez zisku jediného setu.

Japonky jsou po prvním hracím dnu blízko postupu na finálový turnaj, který se uskuteční v listopadu v Seville. Český výběr má díky udělené divoké kartě účast jistou, stejně jako domácí Španělsko, úřadující mistryně z Kanady a poražené finalistky z Itálie.

Kompletní výsledkový servis z kvalifikace Poháru Billie Jean Kingové naleznete na webu soutěže.