Nebojím se nikoho! Djokoviče čeká po suverénním začátku na antuce další italská hrozba

- Filip Lefenda

Novak Djokovič zvládl letošní premiéru na antuce ve velkém stylu. Na tisícovce v Monte Carlu začal dvojnásobný turnajový šampion hladkou výhrou 6:1 a 6:2 nad Romanem Safiullinem z Ruska a může se těšit na reprízu loňského osmifinále s Lorenzem Musettim, kterému má co vracet.

Djokovič se stal v pondělí oficiálně nejstarší světovou jedničkou v historii. O den později se pak téměř po měsíční pauze, kterou zasvětil přípravě na antukové jaro, vrátil na soutěžní kurty.

V Monte Carlu měl vítěz z let 2013 a 2015 v úvodním kole volno. V tom druhém deklasoval soupeře za pouhých 71 minut. Po vlastním podání ztratil šestatřicetiletý Srb pouhých šest míčů. Na příjmu si pak vypracoval hned 19 brejkbolů, přičemž pět z nich zvládl využít.

„Se svým výkonem jsem velmi spokojen. Hned ze startu antukové části sezony jsem odehrál opravdu skvělý zápas,“ pochvaloval si majitel rekordních 24 grandslamových trofejí. Právě na loňském Roland Garros odehrál dosud svůj poslední duel na oranžovém písku.

Je si vědom toho, že v daňovém ráji to v jeho podání nebylo v posledních letech optimální. „Byly tam výkyvy. Loni jsem tady také začínal a nezvládl hned druhý zápas. Ve středu potrénuji a doufám, že stejný rytmus a kvalitu předvedu i v dalších utkáních,“ přeje si Djokovič.

V osmifinále vyzve shodou okolností, stejně jako před rokem, Lorenza Musettiho. Djokovič tehdy s o čtrnáct let mladším Italem prohrál po velkém třísetovém boji 6:4, 5:7 a 4:6.

Na protivníky z Apeninského poloostrova letos nemá dobré vzpomínky. V semifinále Australian Open prohrál s Jannikem Sinnerem a ve třetím kole Indian Wells vypadl senzačně s lucky loserem Lucou Nardim.

„Nebojím se nikoho a ničeho. Naopak jsem doufal, že si s ním budu moci znovu zahrát. Je to jeden z nejtalentovanějších hráčů na antuce. Má jeden z nejhezčích jednoručných bekhendů a je velmi atletický,“ vyjmenoval Djokovič kvality Musettiho. Přesto půjde do souboje v pozitivním rozpoložení.

„Odehrál jsem zde o hodně lepší první zápas než před rokem. Cítím se více připravený. Ať už bude na druhé straně sítě kdokoliv, věřím, že dokážu předvést svou nejlepší hru,“ předesílá hvězda.