Nová role pro španělského matadora. Verdasco trénuje dvacetiletou naději

- Marek Bartošík

Přestože kariéru ještě oficiálně neukončil, už si zkouší novou tenisovou roli. Bývalá světová sedmička Fernando Verdasco pomáhá jako trenér Abedallahovi Šelbajhovi. Dvacetiletý Jordánec prošel prestižní akademií Rafaela Nadala a nyní může spoléhat na rady jiné španělské hvězdy.

Abedallah Šelbajh patří k širší skupině nejlepších hráčů své generace, aktuálně mu náleží 233. příčka v žebříčku ATP. Ještě koncem tohoto ledna byl dokonce na 181. místě, tedy na svém dosavadním kariérním maximu.

K průniku mezi tenisovou smetánku se Šelbajhovi snaží pomoci Fernando Verdasco, který mladému Jordánci pomáhá během aktuálního antukového turné. Nejnovější kapitola jejich spolupráce se odehrává na challengeru v Madridu, kde Šelbajh zvládl kvalifikaci.

Čtyřicetiletý Verdasco stále figuruje v žebříčku ATP, a sice na 781. pozici. Naposledy se představil loni na zářijovém challengeru v Seville, kde vypadl hned v prvním kole s Hugem Gastonem. Sezonu 2023 zakončil s nelichotivou bilancí 6 výher a 16 porážek.

I vzhledem k jeho spolupráci s Šelbajhem se dá očekávat, že vítěz sedmi turnajů ATP ve dvouhře a osmi ve čtyřhře brzy definitivně pověsí raketu na pomyslný hřebík. Verdasco má ve své bohaté sbírce také semifinálovou účast na Australian Open 2009 a třikrát byl členem vítězného týmu v Davis Cupu (2008, 2009, 2011).