Nešťastný návrat do reprezentace. Wozniacká v BJK Cupu po půl hodině skrečovala

- Jan Vojkůvka

Bývalá světová jednička Caroline Wozniacká se v pondělí vrátila do dánské reprezentace, její vystoupení v portugalském Oeiras však nemohlo mít horší průběh. Hned v prvním zápase skupinové fáze 1. euro-africké zóny, ve které jde o postup do baráže BJK Cupu, po půl hodině skrečovala bez jediného získaného gemu.

Dánsko, které v hierarchii BJK Cupu spadá do druhé divize (do nejvyšší divize patří družstva, která hrají kvalifikaci BJK Cupu a závěrečný turnaj, pozn. redakce), se na skupinu v portugalském Oeiras velmi těšilo. Po dlouhých devíti letech se totiž do národního mužstva vrátila třiatřicetiletá Caroline Wozniacká. Díky tomu se Dánsko stalo favoritem skupiny, ve které je ještě Rakousko, Maďarsko a Bulharsko.

Jenže hned první zápas dánské hvězdy nemohl mít horší průběh. V pondělí se její tým utkal s Rakouskem a Wozniackou čekal duel s jednadvacetiletou Sinjou Krausovou, které patří až 222. místo na žebříčku WTA.

Od úvodního gemu se Wozniacká na antukovém dvorci v Oeiras trápila. Její hra vůbec neodpovídala úrovni, kterou předváděla minulý týden v Charlestonu, natož levelu, díky němuž v březnu prošla do čtvrtfinále tisícovky v Indian Wells.

Do zápasu vstoupila bývalá světová jednička ztrátou podání, načež si ve druhé hře dokázala vypracovat brejkbol. Nevyužila jej a od té chvíle už neuhrála v podstatě vůbec nic. Za sedm odehraných gemů si připsala na konto jen 14 fiftýnů a po půl hodině s rakouskou outsiderkou prohrávala 0:6, 0:1.

Nečekaný debakl ale nejspíš měl vysvětlení ve zdravotním stavu Wozniacké, která si po první hře druhé sady nechala zavolat lékaře, jemuž si stěžovala na nevolnosti. Po konzultaci s členem turnajového zdravotnického personálu se rozhodla zápas skrečovat, jelikož za tohoto stavu nemělo smysl pokračovat.

Dánský kapitán Jens-Anker Andersen nyní doufá, že se Wozniacká dá zdravotně do pořádku. Právě na ní a na Claře Tausonové chtěl tento týden stavět a vybojovat postup do baráže BJK Cupu, která se bude hrát na podzim. Pokud by Wozniacká nebyla schopná do dalších zápasů nastoupit, má k dispozici už jen 514. hráčku světa Johanne Christine Svendsenovou, 607. tenistku žebříčku Rebeccu Munk Mortensenovou a na žebříčku nevedenou sedmnáctiletou Lauru Brunkelovou.