Bouzková na titul v Bogotě nedosáhla. Nasazenou jedničku zdolala domácí tenistka

- Jan Vojkůvka

Marie Bouzková titul na antukovém turnaji v kolumbijské Bogotě nevybojovala. V nedělním dvouhodinovém finále padla s domácí Camilou Osoriovou po setech 3:6, 6:7(5). Postup do finále nicméně vynese českou tenistku na 35. místo světa a znovu se tak o něco přiblížila k tomu, aby byla na Roland Garros nasazenou hráčkou.

Marie Bouzková nastoupila poprvé od loňského října do finále turnaje WTA, svůj druhý titul na nejvyšším okruhu ale nevybojovala. Nasazená jednička až do finálového střetnutí předváděla v Kolumbii výborné výkony a postupně z turnaje vyřadila Rebeccu Marinovou z Kanady, Hailey Baptisteovou ze Spojených států, Lauru Siegemundovou z Německa a Kamillu Rachimovovou z Ruska.

Jen čtvrtfinále se Siegemundovou dokázalo Bouzkovou na kolumbijské antuce potrápit, nakonec ale po bezmála tříhodinové bitvě zvládla německou hráčku udolat. I díky tomu mohla v souboji o titul s domácí Osoriovou plnit roli mírné favoritky.

Kolumbijka, která svůj doposud jediný titul slavila právě na domácí půdě v roce 2021, se ale ukázala být hodně tuhým oříškem, který česká tenistka nerozlouskla. Do zápasu přitom Bouzková vstoupila výborně a hned v prvním gemu prolomila Kolumbijce servis.

Pak ale Osoriová zapsala na konto čtyři gemy v řadě a výhodu brejku si donesla až do devátého gemu, v němž přes shodu úvodní dějství dopodávala. Bouzková, která chvílemi čelila nechybující a fantasticky hrající protivnici, následně vstoupila do druhého setu ztrátou podání a naděje na zisk trofeje se jí začaly rozplývat.

Pětadvacetiletá Češka se ale nevzdala a povedlo se jí ve čtvrtém gemu získat ztracené podání zpět. V osmém gemu pak měla brejkbol, kterým se mohla dostat do vedení, ale nevyužila jej. Naopak v jedenácté hře přišla znovu o podání a Osoriová podávala na vítězství.

Bouzková však ve dvanáctém gemu odvrátila mečbol a přes tři shody si vynutila tiebreak. V něm předváděla skutečně výbornou defenzivní hru a občas přiváděla Osoriovou k zoufalství, jenže čím lépe Bouzková bránila, tím lepší údery trefovala i kolumbijská tenistka, která si nakonec vypracovala dva mečboly a zápas zakončila během výměny na returnu.

Zatímco Osoriová získala svůj druhý titul z Bogoty a posune se ve světovém žebříčku na 63. místo, Bouzková na svou druhou trofej bude muset ještě počkat. Se svými výkony v Bogotě ale může být navzdory finálové porážce velmi spokojená. Postupem do finále si totiž zajistila posun na 35. místo světa a jelikož v nadcházejících týdnech obhajuje jen minimum bodů, bude moci útočit na posun do elitní třicítky žebříčku.