Noční můra skončila, na řadu přichází comeback. Pořád mám v sobě žár, hlásí Kyrgios

- Jan Vojkůvka

Od října 2022 odehrál jen jeden soutěžní zápas. Nick Kyrgios má za sebou rok a půl, během něhož se v podstatě nemohl věnovat své profesi kvůli nejrůznějším zdravotním obtížím. Přesto, ač se spekulovalo o jeho konci kariéry, by se rád na kurty ještě vrátil. „Pořád cítím v břiše žár,“ sdělil ke své touze opět hrát.

Kyrgios se zranil v říjnu 2022 a přestože na konci roku odehrál pár exhibičních zápasů, tak si tím nejspíš své zdravotní obtíže pouze zhoršil. Na začátku minulého roku totiž musel podstoupit operaci kolene, která jej vyřadila ze hry na půl roku. Na kurty se vrátil v červnu a odehrál jeden zápas na travnatém turnaji ve Stuttgartu. Od té chvíle neodehrál ani jedno soutěžní utkání a nad jeho návratem začaly viset velké otazníky.

Vrátí se vůbec? Zajímá ho ještě tenis? Simuluje zranění, protože se mu už nechce hrát? I takové otázky a domněnky padaly. V březnu tohoto roku tak Kyrgios ukázal jizvy po operaci zápěstí, které se musel podrobit, aby vyřešil limitující bolesti.

„Bylo to pravděpodobně jedno z nejtěžších období mého tenisového života,“ přiznal Kyrgios

Z profesního hlediska to byla pro Kyrgiose noční můra. Tenis jej živi, a nutno říct, že velmi dobře. Navíc se mu před zraněním dařilo, vždyť si zahrál finále Wimbledonu, získal titul ve Washingtonu a na US Open byl ve čtvrtfinále. V daném období v roce 2022 patřil skutečně mezi nejlepší. Jenže pak přišly zdravotní patálie a v tuto chvíli má osmadvacetiletý Australan promarněný rok a půl, během něhož mohl vydělat miliony dolarů, bojovat o největší tituly a proniknout třeba i poprvé v kariéře do elitní světové desítky.

I Kyrgiose mrzí, ačkoliv to třeba na první pohled tak nevypadá, že nemohl hrát v době, kdy cítil opravdu vrcholnou formu. Byť ví, že takovou formu není snadné vybudovat a nejspíš se mu to už ani nepovede, tak tímhle způsobem končit nechce. Proto v rozhovoru během podcastu AO Show oznámil svůj comeback.

„Brzy se vrátím na kurt a určitě vám dám trochu víc důvodů k radosti,“ odpověděla bývalá světová třináctka na otázku, zda má pro své fanoušky nějaký vzkaz.

„Bylo to pravděpodobně jedno z nejtěžších období mého tenisového života,“ přiznal Kyrgios, který si sice užíval možnosti trávit čas s rodinou a přáteli, ale tenis mu zkrátka začínal chybět. „Všechno ostatní bylo úžasné, na nic jiného si nemůžu stěžovat. Ale co se týče tenisu, vedl jsem sám se sebou několik opravdu těžkých rozhovorů... jako proč to všechno dělám? Jako že to nemusím dělat, ale z nějakého důvodu to dělám,“ připustil vnitřní rozkol.

V tu chvíli si uvědomil, že se chce na okruh ještě vrátit. „Pořád cítím, že mám v břiše oheň, pořádný žár, což je dobré,“ uvedl australský bouřlivák.

Během doléčováni svých zranění se Kyrgios věnoval dalším projektům, včetně úspěšného působení na Australian Open v roli tenisového komentátora na Eurosportu. Byť jej tato „brigáda“ bavila, tak říká, že by se rád vrátil ke své každodenní práci tenisty. „Příští týden budu poprvé hrát s míčem, takže jakmile se vrátím na kurt, tak to bude jen pomalejší rozjezd, aby se mi postupně vrátilo herní zatížení na zápěstí i celé tělo,“ řekl s tím, že nechce nic uspěchat. I proto si nestanovil žádný termín, kdy by se měl vrátit na turnaje.

„Určitě se vrátím, ale je těžké stanovit přesné datum, protože mé zranění bylo poměrně vážné,“ upozornil. „Dám si na čas, vrátím se a budu si hlavně užívat, že jsem zase ve hře,“ dodal s vědomím, že návrat to nebude jednoduchý.