Nejlepší hráč světa? Já to nejsem, ukázal Djokovič na mladého Itala

- Jan Vojkůvka

Sezona 2024 má za sebou první čtvrtinu a plynule na úvodní měsíce naváže během dubna až června antuková část sezony. Do ní poněkud překvapivě nevstoupí Novak Djokovič jako nejlepší tenista současnosti. Přestože nadále drží pozici prvního hráče na žebříčku ATP, tak je to zejména kvůli náskoku z minulého ročníku. A jak sám přiznal, nejlepším tenistou je momentálně někdo úplně jiný.

Světové jedničce se to neříkalo před turnajem Masters v Monte Carlu rozhodně snadno. Místo toho, aby Djokovič navázal na výborné výkony z minulé sezony, tak to zatím herně není ono. Na United Cupu zapsal bilanci 2-1, na Australian Open skončil v semifinále a v Indian Wells už ve třetím kole. To je pro vítěze sedmi loňských titulů, z čehož byly hned tři grandslamy, bídná bilance.

I proto se nepovažuje za nejlepšího hráče současnosti, byť se stále drží na vrcholu žebříčku ATP. A má pravdu, když říká, že nejlepším tenistou je aktuálně dvaadvacetiletý Ital Jannik Sinner. Zatímco totiž Djokovič je v hodnocení roku 2024 až na 13. místě, Sinner vévodí žebříčku ATP Race se ziskem 3910 bodů.

„Jannik je v současnosti nejlepším hráčem na světě. Prohrál pouze jeden zápas,“ připomněl Djokovič úžasnou Italovu bilanci 22-1 a jeho tituly v Melbourne, Rotterdamu a Miami. Prohrál pouze v semifinále Masters v Indian Wells.

„Zlepšil se ve všech oblastech své hry. Lépe se pohybuje, zesílil také mentálně. V důležitých zápasech jsme na Jannikovi za posledních šest měsíců viděli spoustu rozdílů. Navíc ty důležité zápasy vyhrává. Poučil se ze svých chyb a v důležitých momentech je velmi koncentrovaný,“ vyjmenovával silné stránky svého soupeře, s nímž by se měl během antukové části sezony porvat o post světové jedničky.

Čtyřiadvacetinásobný grandslamový šampion si je ovšem vědom toho, že to bude hodně těžký souboj s hodně nejistým výsledkem pro šestatřicetiletého Srba. „Už dřív jsme všichni věděli, že umí tvrdě udeřit do míčku z forhendu i bekhendu, že rád diktuje hru a je agresivní,“ přemítal Djokovič. „Stále to dělá, ale s menším počtem chyb, s větší rezervou. Z technického a taktického hlediska zaznamenal obrovský progres. Hraje neuvěřitelný tenis,“ dodal Djokovič.

S ohledem na žebříčkové postavení Djokoviče i Sinnera je jisté, že v Monte Carlu se budou moci utkat až ve finále. A stejné to bude i na dalších velkých turnajích během antukové části sezony, pokud se tedy nezadaří Carlosovi Alcarazovi a nepronikne dočasně zpět na post světové dvojky (velkou porci bodů obhajuje až v květnu). Pak by teoreticky mohlo docházet k zápasům Djokoviče a Sinnera v semifinále.