První společný turnaj a hned titul! Kolář slaví v Barlettě deblový titul s tchajwanským parťákem

- Jan Vojkůvka

Zdeněk Kolář na antukovém challengeru v italské Barlettě rozšířil svou sbírku trofejí! V sobotním finále čtyřhry po boku Tchajwance Ťün-sin Cenga získal první letošní titul, když si česko-tchajwanský pár poradil za 70 minut s Francouzi Theem Arribagem a Benjaminem Bonzim po setech 1:6, 6:3, 10:7.

Sedmadvacetiletý Kolář spojil síly s o pět let mladším Ťün-sin Cengem poprvé v kariéře a spolupráce s 250. singlistou světa přinesla kýžené ovoce. Český tenista, jenž před dvěma týdny dokráčel s Romanem Jebavým do finále challengeru v Zadaru, ale turnajový primát nevybojoval, se dočkal prvního letošního titulu.

V italské Barlettě zvládli Kolář s Cengem úvodní dvě kola bez ztráty setu a do menších obtíží se dostali až v semifinále v souboji s chorvatskými bratry Sabanovovými. V pátečním klání museli otáčet skóre z 0:1 na sety a nakonec zvítězili po velkém boji 3:6, 7:5, 10:4.

Otáčet skóre pak museli Kolář s Cengem také ve finále, znovu se jim to ale povedlo. Přestože s Francouzi Arribagem a Bonzim ztratili úvodní sadu za pouhých 21 minut, když uhráli jen deset fiftýnů a padli v poměru 1:6, tak od druhé sady výrazně zvedli úroveň své hry a Arribage s Bonzim začali ztrácet.

Česko-tchajwanský pár se dostal rychle do vedení 4:1 s výhodou hned dvou brejků. V šesté hře sice o jeden brejk Kolář s Cengem přišli, ale druhý si donesli až do koncovky, ve které své vítězství ještě zvýraznili v deváté hře dalším úspěchem na returnu.

V rozhodujícím tiebreaku to nevypadalo zprvu úplně pozitivně, jelikož se Francouzům povedlo dostat do vedení 7:5. Pak ale Kolář a Ceng zabrali, získali pět míčků v řadě a zápas zakončili hned prvním proměněným mečbolem.

Zdeněk Kolář v Barlettě načal třetí desítku svých deblových titulů z okruhu ATP Challenger Tour, když vybojoval svou 21. trofej kariéry. Pro jeho parťáka se jedná o první titul ze čtyřhry na challengeru.