WTA oznámila dějiště Turnaje mistryň pro příští tři sezony

- Jan Vojkůvka

WTA oznámila jako dějiště Turnaje mistryň pro roky 2024 až 2026 saúdskoarabský Rijád. Důvod umístění do této destinace, což bylo často kritizováno bývalými i současnými tenistkami a širší tenisovou veřejností, je zejména finanční. Saúdská Arábie totiž pro rok 2024 nabídne prize money ve výši 15,25 milionu dolarů a v dalších letech by se tato částka měla navyšovat.

WTA vybrala Rijád na základě několikaměsíčního komplexního procesu hodnocení, který zahrnoval posouzení více nabídek z různých regionů a zapojení hráčů. Všichni potenciální hostitelé byli posuzováni na základě několika kritérií. Mezi hlavními podmínkami byly peníze, tedy schopnost zajistit a financovat událost světové úrovně pro hráče a fanoušky a zároveň zajistit výrazný růst prize money pro WTA Finals.

Dohoda se Saúdskou tenisovou federací nabídne rekordní prize money ve výši 15,25 milionu dolarů pro finále WTA v roce 2024 a další navýšení v letech 2025 a 2026. Na webu WTA je rovněž napsáno, že partnerství také podpoří širší investice do budoucího rozvoje a růstu ženského tenisu, včetně plánů WTA na rozšíření celosvětové fanouškovské základny ženského tenisu prostřednictvím zvýšených investic do marketingu a digitálních technologií.

Pokud opomeneme nejrůznější exhibice, tak Turnaj mistryň je druhým oficiálním tenisovým turnajem, který bude Saúdská Arábie pořádat. V prosinci minulého roku poprvé hostila Next Gen ATP Finals v Džiddě.

„Přenesení finále WTA do Rijádu je pro nás novou vzrušující příležitostí a pozitivním krokem pro dlouhodobý rozvoj ženského tenisu jako globálního a inkluzivního sportu,“ uvedl předseda a generální ředitel WTA Steve Simon. „Byli jsme ohromeni odhodláním, které Saúdská tenisová federace projevila při rozvoji tohoto sportu na všech úrovních, a nepochybujeme o tom, že se hráčky a fanoušci mohou v Rijádu těšit na akce světové úrovně, čímž bude finále sezon 2024, 2025 a 2026.“

„Toto několikaleté partnerství rozšiřuje přítomnost WTA na Blízkém východě a přivádí nás do země s obrovským potenciálem růstu. Zároveň podporuje naše ambiciózní plány na urychlení globálního rozvoje a pokroku ženského tenisu,“ přidala se v prohlášení generální ředitelka komerční divize WTA Marina Stortiová.

Turnaj mistryň by se v této sezoně měl podle aktuálních informací hrát od 2. do 9. listopadu. Je ovšem otázkou, zda se nebude s tímto termínem ještě hýbat. Až do 3. listopadu se totiž hrajou tři turnaje kategorie WTA 250.