Byla to krásná jízda a splněný sen! Rosol ukončil profesionální kariéru

- Marek Bartošík

Lukáš Rosol ve čtvrtek dopoledne na svém instagramovém účtu oznámil, že ukončil profesionální tenisovou kariéru. Osmatřicetiletý Čech se naposledy představil na turnaji loni v říjnu. Na elitním okruhu ATP získal dva tituly ve dvouhře a tři ve čtyřhře, v žebříčku byl nejvýše na 26. místě. Byl také členem českého daviscupového výběru, který v letech 2012 a 2013 ovládl tuto slavnou týmovou soutěž.

„Všechno jednou končí a tento konec je těžší než kterýkoliv jiný,“ napsal v příběhu na instagramu Lukáš Rosol. „Dospět k tomuto rozhodnutí nebylo vůbec snadné, to pochopí každý profesionální sportovec. Tenis byl, je a bude celý můj život. Jenže čas člověk nezastaví a bolavému tělu neporučí. Moje kariéra měla všechno, co mít měla. Dřelo se, bolelo to, prohrávalo se, vyhrávalo se.“

Nyní už bývalý tenista poděkoval všem svým nejbližším i klíčovým osobnostem pro jeho kariéru. Ta začala na profesionální úrovni v roce 2004.

„Je čas přenechat to mladším a těšit se, že třeba štafetu jednou převezme můj syn Luka. Možnost a podporu, jako jsem dostal já, mít určitě bude. Přátelé, byla to sakra krásná jízda a já za tenhle splněný sen děkuji,“ uzavřel Rosol.

Rodák z Brna si připsal největší vítězství své kariéry ve druhém kole Wimbledonu 2012, kde senzačně skolil legendárního Rafaela Nadala. O rok později se dočkal v Bukurešti svého prvního titulu na okruhu ATP. Druhou singlovou trofej přidal ve Winston-Salemu (2014).

Rosol byl také léta oporou české daviscupové reprezentace, ve slavné týmové soutěži vyhrál 16 z 29 utkání. V roce 2013 uspěl spolu s Tomášem Berdychem v epické sedmihodinové čtyřhře proti Švýcarům, rozhodující set skončil výsledkem 24:22. Ve čtvrtfinále stejného ročníku v Kazachstánu zvládl oba své singly, a významně tak pomohl českému týmu k celkovému triumfu.


Galerie