Šampion Nicod: o šestém titulu, pozvání mezi smetánku i dalších metách

- David Schlegel

Už šestý triumf za poslední půlrok zaznamenal na turnajích ITF devatenáctiletý český tenista Jakub Nicod. Člen pražské Sparty v poslední době stoupá žebříčkem jako kometa a v nejbližší době změří síly se soupeři na turnajích o kategorii výš, na challengerech. V trnavské hale ztratil jediný set a po sladkém vítězství se odebral do Monaka, kde se po boku nejlepších tenistů světa připravuje na nadcházející antukovou sezonu.

Poprvé jste po výhře na pěti turnajích dotovaných 15 tisíci dolary uspěl i na akci s vyšší dotací 25 tisíc dolarů. Máte velkou radost?
Titul pro mě hodně znamená. Byl to opravdu velice podařený turnaj, porazil jsem na něm hodně dobré hráče. Hrál jsem super tenis a byla to odměna za tvrdou práci, kterou se teď snažím v poslední době vykonávat.

V semifinále jste porazil Henriho Squirea, který před dvěma týdny vyhrál i celý challenger. To byl pro vás asi hodně velký výsledek…
Squire je hodně těžký soupeř, především na betonu. Mně se dařilo předvádět velice kvalitní tenis. Hodně dobře jsem podával. Troufám si říci, že jsem byl celý zápas lepší. Bohužel jsem tam měl lehké zaváhání za stavu 6:2, 4:2, kdy jsem trochu znervózněl. Už to byl přece jen vysoko postavený hráč a cítil jsem se blízko finále. Soupeř se zvedl a druhý set otočil. Ve třetím setu mě naštěstí Squire podcenil a myslel si, že už zápas otočil na svou stranu, ale dobře jsem nastoupil a nakonec byl třetí set spíše hračka.

Finále jste proti dalšímu Němci Fanselowovi vyhrál hodně hladce, 6:3, 6:1. Na halový turnaj je to hodně jednoznačné vítězství. Bylo to skutečně na jednu bránu?
Byl jsem před zápasem hodně nervózní, naštěstí mi to hodně šlo, takže to ze mě brzo spadlo. Hned první gem se mi podařil brejk a pak jsem, stejně jako po celý turnaj, výborně podával. Celkově se mi finále strašně moc povedlo, nemělo to chybu. Soupeř byl hodně zaskočený a ve druhém setu na něj padla taková beznaděj, takže to bylo hodně na jednu stranu.

Kromě obou Němců byl asi nejtěžším soupeřem zkušený Mirza Bašič, který byl 74. na světě. Nyní na tom není žebříčkově tak dobře, ale býval to skvělý hráč. Má ještě velkou chuť do tenisu nebo už spíše jen dohrává kariéru?
Za mě to byl asi nejtěžší zápas turnaje. Je to opravdu hodně těžký soupeř. Viděl jsem ho hrát v předchozích zápasech, i proti Honzovi Kumstátovi, a tam mi nepřišlo, že hraje tak skvěle. Výborně ale servíroval, bylo vidět, že to má v ruce. Nehraje až tak rychle, ale hodně přesně. I když se hrálo jen na dva sety oproti semifinále, bylo to opravdu hodně složité. Je to hodně cenná výhra. Aktuální žebříček vůbec neodpovídá jeho umění, ale už nehraje tolik turnajů, takže se to těžko hodnotí. Byla to těžká a vydřená výhra.

První dvě kola proti Slovákům Samuelu Puškárovi a Michalu Krajčímu byla naopak trochu snazší. Nebo se pletu?
Určitě jsem měl do prvních dvou kol trochu snazší los, mohl jsem dostat těžší soupeře. Dneska ale nemůžu nic podcenit. Nebyly to vyloženě jednoduché zápasy, ale do prvních dvou kol to byl přijatelný los. Trochu jsem ušetřil síly, což mi taky do dalších zápasů pomohlo.

Zatím jste vyhrával turnaje daleko od domova, nyní jste uspěl ve slovenské Trnavě. V čem to bylo jiné a jak vám seděly tamní podmínky?
Byl to pro mě první start v hale. I ostatní letošní turnaje byly na betonu, ale hrálo se venku. Od chvíle, kdy jsem tam přijel, jsem se cítil velmi dobře. Dodalo mně to sebevědomí, ale zase jsem nečekal, že mi to půjde až takhle dobře. Podmínky mi sedly perfektně a fajn bylo i to, že to nebylo daleko od domova. Byl tam se mnou táta.

V deblu jste po boku Marka Whitehouse z Velké Británie podlehli hned v prvním kole hladce dvojici Poljak, Vocel. Jak byste vaše vystoupení zhodnotil?
Cítil jsem se dost dobře. Spoluhráč předtím prohrál singla a letěl někam na debla na challenger. Přišlo mi, že už chtěl odjet, takže mi zápas přišel z jeho strany v některých momentech trochu odevzdaný, ale Poljak s Vocelem hrají v poslední době hodně dobře a myslím, že v deblu můžou jít dost vysoko.

Dalším Čechům se v Trnavě příliš nedařilo, i když Patrik Homola a Jan Kumstát získali první bod do světového žebříčku v životě. Byla tam k vidění nějaká pořádná oslava? Radovali jste se společně?
S klukama jsem v kontaktu nebyl. Určitě je ale super, že to takhle zvládli. Hráli v Trnavě slušný tenis, ale neznám se s nimi tak dobře, abychom spolu slavili. (smích)

Po přechodu z patnáctek na turnaje dotované 25 tisíci dolary jste nejprve hladce prohrál v prvním kole v portugalském Loule se Španělem Fernandezem Canovasem, 1503. hráčem světa. Co se tam přihodilo?
V Portugalsku se mi ten zápas vůbec nepovedl. Netuším, čím to bylo, protože po vyhraných turnajích jsem se cítil velmi dobře. Zápas byl špatný ve všech směrech, prohrál jsem 3:6, 2:6 a neměl jsem šanci. Soupeř nehrál špatně, ale byl to prostě den blbec. To se někdy stane. Alespoň jsme vyhráli nějaké zápasy v deblu, takže jsem zase získal lepší pocit ze hry a v Trnavě už to bylo dobré.

V poslední době hodně vyhráváte turnaje, takže spolu mluvíme docela často. Hodně jste hovořil o challengerech. Žebříčkem stoupáte vzhůru, posunete se přibližně k 350. místu. Budete hrát aktuálně především challengery?
Pro mě žebříček není úplně nejdůležitější. Sleduju ho, ale hlavně je důležité, jak hraju po tenisové stránce. Na pětadvacítce jsem si vyzkoušel hrát se třemi tenisty challengerového typu, kteří dokážou na těchto turnajích dojít hodně daleko. Jen jsem si potvrdil, že jsem už připravený na tu další metu a odteď bych už chtěl hrát jen challengery. Dám si teď nějakou pauzu od futurů, nejlépe už napořád. Uvidíme, jak to půjde dál.

Jaký je aktuálně váš program?
Tento týden trénuji v Monaku. Mám to jako přípravu na antukovou část sezony. Pak mě v neděli čeká kvalifikace na challenger ve Splitu.

V Monaku? Tam se příští týden hraje velký antukový turnaj. Není to tam trochu finančně náročnější?
Jsem tu díky taťkovi, který mi to zařídil a zajistil. Finančně to náročné není, protože jsem sem byl pozvaný, mám tu pronajatý apartmán. A i cesta byla celkem v pohodě.

Kdo vás do Monaka pozval?
Mám nového agenta z Francie, který to pomohl zorganizovat. V poslední době se mi dařilo, tak jsem trochu vynikl a díky tomu jsem dostal šanci si sem přijet zatrénovat. Je pro mě super, že to vyšlo právě před velkým turnajem, který se tu koná. Jsou tu všichni velcí hráči, takže mám možnost mít skvělé tréninky a doufám, že nasbírám spoustu zkušeností. Je tu se mnou můj agent, aspoň si s ním trochu procvičím francouzštinu.

S kým jste měl možnost trénovat?
Přiletěl jsem sem v pondělí večer a v úterý jsem měl možnost si zatrénovat s Alexandrem Zverevem. Mám v plánu trénovat s Félixem Augerem-Aliassimem a těším se na trénink s Holgerem Runem. Je to zatím úplně perfektní.

Trénoval už jste někdy s takovými hráči?
Víceméně skoro vůbec. Maximálně když byl někdo na Spartě. Tohle je pro mě velká výzva a hodně se těším.

Vyrazíte v Monaku i do kasina?
To raději neplánuju. Nemuselo by to dopadnout dobře. (smích)