Od životního titulu k nekončící krizi. Bývalý člen TOP 50 prohrál už počtrnácté v řadě

- Filip Lefenda

Hodně náročné období kariéry prožívá v posledních měsících Pedro Cachín. Osmadvacetiletý Argentinec sbírá nečekaně jednu porážku za druhou. Tu poslední zaznamenal někdejší člen TOP 50 žebříčku ve středu na dvěstěpadesátce v Estorilu. Na portugalské antuce nezvládl ani své desáté letošní vystoupení, když podlehl ve dvou setech 5:7 a 2:6 Martonu Fucsovicsovi z Maďarska.

V součtu s loňskou sezonou je pak jeho bilance ještě hrozivější. Porážka s Fucsovicsem je pro Jihoameričana už čtrnáctou v řadě. Poslední vítězství zaznamenal v polovině října na challengeru v Šen-čenu.

Paradoxnější je na celé situaci fakt, že právě v loňském roce oslavil zisk svého premiérového titulu z okruhu ATP. Ve druhé polovině července si pro něj došel na antuce ve švýcarském Gstaadu, kde za celý týden ztratil jediný set. Předtím sbíral tituly o patro níže na challengerech. Ovládl jich šest, z toho jeden předloni v Praze.

Ještě uprostřed léta se tedy zdálo, že má Cachín skvěle našlápnuto. Triumfem si ostatně zajistil posun na životní 48. příčku žebříčku, která je dodnes jeho osobním maximem.

Jenže následující měsíce se změnily v nečekaný horor.

Na okruhu ATP vyhrál od té doby už jen jediné utkání. Zkraje srpna porazil v Kitzbühelu Španěla Ramose. S prvním kolem se rozloučil na US Open i v Šanghaji. V Basileji a Paříži musel do kvalifikace. Hlavní soutěži se ani nepřiblížil. Sezonu pak ukončil porážkou 4:6 a 3:6 s Nizozemcem Houkesem, tenistou z až čtvrté stovky žebříčku.

A jak už bylo nastíněno, zlepšení nepřišlo ani letos, ba právě naopak. Na devíti akcích vypadl argentinský reprezentant v prvním kole. V Adelaide musel do kvalifikace, nad jeho síly byl ale i do té doby poměrně neznámý Australan Walton. Pět zápasů odehrál na tvrdém povrchu, pět na oblíbenější antuce. Efekt? Prakticky nulový. 

Cachínova série se tak začíná nebezpečně podobat té, kterou táhne už více než rok pětatřicetiletá Číňanka Šuaj Čang. Bývalá světová dvaadvacítka loňskou sezonu po šestnáctém nezdaru v řadě v srpnu předčasně zabalila. Letos se na kurty vrátila, všechny tři duely ale opět prohrála.