Nový trenér Kvitové? Dosavadní sparingpartner a vítěz French Open

- David Soumar

Ke konci letošního ledna obletěla české fanoušky zpráva, že David Kotyza končí u Petry Kvitové v roli kouče. Českou jedničku přitom tento zkušený muž vedl celých sedm sezon. Kvitová zůstala bez trenéra necelé tři měsíce. Nyní se ale dala dohromady s Františkem Čermákem, který byl doposud pouze jejím sparingpartnerem. Pro úspěšného deblistu se jedná o první obdobnou zkušenost.

„Po sedmi krásných letech se rozcházíme s trenérem Davidem Kotyzou. Dosáhli jsme spolu spoustu úspěchů – dvakrát vyhraný Wimbledon, 17 titulů a hodně smíchu,“ napsala rodačka z Prostějova v lednu na svůj facebookový profil. Kotyza byl v podstatě u všech velkých úspěchu, kterých tenistka dosáhla – u obou vyhraných londýnských grandslamů, umístění na druhém místě žebříčku WTA nebo povedeném Turnaji mistryň.

Pro fanoušky české ranařky to tehdy byla asi mírně překvapivá zpráva… Oba se ale rozešli v dobrém. „Chtěla bych Davidovi tímto moc poděkovat za vše, co pro mě po celou tu dobu dělal, jak na kurtu, tak mimo něj. Přeju mu hodně štěstí do budoucna,“ uvedla na závěr svého krátkého sdělení.

V následném hledání nové svěřenkyně byl Kotyza o něco rychlejší než Kvitová hledající nového muže, který by vedl její tréninky. Na začátku dubna se 48letý rodák z Prostějova dohodl na spolupráci s další úspěšnou blondýnkou – Dánkou Carolinou Wozniackou. Ta si však velmi rychle přivodila zranění kotníku a nějakou dobu se na kurt nedostane.

Čermák jako úspěšný deblista, zatím ale bez trenérských zkušeností

Stále se ale čekalo na chvíli, kdy Kvitová oznámí jméno svého nového trenéra. Stalo se tak až tuto středu. „Mám radost, že mohu potvrdit, že #teampetra má nového člena. František Čermák bude můj nový trenér. Vítej Franto!“ informovala Češka opět prostřednictvím své stránky při cestě na podnik WTA do Stuttgartu. Právě německý antukový turnaj bude pro tuto dvojicí první zkouškou.

Kvitová vsadila na jistotu, Čermáka dobře zná z dosavadní spolupráce. Právě s 39letým pravákem cestovala v žebříčku nejvýše postavená česká hráčka na většinu posledních turnajů, Čermák plnil roli jejího sparingpartnera. Hráčskou minulost má deblista také poměrně bohatou. V žebříčku debla se dokázal vyšplhat až na 14. místo, ve smíšené čtyřhře zase získal spolu s Lucií Hradeckou titul na French Open 2013.

V tomto ohledu se tedy česká tenistka rozhodně nespletla. Čermák ale postrádá zkušenosti s trénováním hráčky obdobných kvalit. Kvitová věří, že to problém nebude: „Je to hodně chytrý kluk a dokáže si spoustu věcí rychle pospojovat. Už v Americe jsme se bavili o taktice před zápasy. I společné trénování na antuce bylo super. Zkušenosti rychle získá, nemělo by nás to omezovat.“

Dle slov Kvitové se spolu s Čermákem budou snažit zapracovat na tom, aby česká lvice byla v utkáních vždy tou aktivnější a agresivnější. Už nyní se v tréninku snaží o to, aby míče hrála blíže základní lajně. Základem úspěchu je rovněž kvalitní podání, což si oba z dvojice jasně uvědomují.

Kvitová už se díky vyřešení otázky hledání nového trenéra může plně soustředit na začátek antukové části sezony. Její pozornosti rozhodně neuniká ani semifinále Fed Cupu, které ale tentokrát sleduje jen na dálku. O tom, který tým postoupí do finále, se rozhodne mezi 16. a 17. dubnem ve Švýcarsku. Český výběr bude sázet především na Plíškovou se Strýcovou, na důležité bitvy se připravuje i Hradecká a Allertová.