Po pěti letech se vrací do Top 10! I když jsem prohrál, cítím se jako vítěz, zářil Dimitrov

- Jan Vojkůvka

Nebyl to zrovna jeho den, i tak ale mohl být bulharský tenista Grigor Dimitrov nadmíru spokojený. V nedělním finálovém utkání s Jannikem Sinnerem (3:6, 1:6) se mu sice nepovedlo rozšířit svou sbírku titulů o desátý kousek, ale odměnou za skvělé výkony mu je posun na deváté místo světa.

Více než pět let trvalo, než se hráči, kterému se dříve přezdívalo „Baby Federer“, povedlo proniknout zpět do elitní světové desítky. Dopomohl si k tomu výtečnými výkony na Masters v Miami, kde na cestě do finále vyřadil například Huberta Hurkacze, Carlose Alcaraze či Alexandera Zvereva.

Jen ten poslední krůček se dvaatřicetiletému Bulharovi nepovedlo udělat. Byť jej to mrzelo, radost z celých dvou týdnů nakonec přeci jen převládala. „I když dnes nejsem vítěz, cítím se tak. Letos jste mě opravdu vřele přijali. Hrát před vámi bylo nesmírně, nesmírně výjimečné,“ říkal během ceremoniálu na dvorci směrem k americkému publiku.

„Abych byl upřímný, cítil jsem se v posledních dnech jako rocková hvězda,“ smál se Dimitrov, jenž si v Miami až letos odbyl premiéru během night session a na centrálním kurtu. „Bylo to úžasné. Podpora byla vynikající. Ještě nikdy jsem tu nehrál večerní zápas, natož abych hrál na centrálním kurtu. Ale po těch posledních dvou, třech zápasech jsem to publikum opravdu cítil,“ měl velkou radost.

Samotné finále se ale nevyvíjelo podle jeho představ. Zatímco ve čtvrtfinále s Alcarazem a semifinále se Zverevem neztratil ani jednou podání, v nedělním souboji se Sinnerem o něj přišel čtyřikrát a na returnu se naopak nedokázal prosadit ani jednou. Na fantasticky hrajícího Itala zkrátka ani jeho forma nestačila.

„Byl to zcela jasně jeho turnaj. Hraje úžasný tenis a je působivé, jak si svou úroveň dokázal neustále udržovat,“ vysekl svému soupeři poklonu. „Momentálně je to nejlepší hráč na světě.“

„Ale vždy říkám, že každý hráč má svou slabinu. Možná, že až s ním budu hrát příště, zkusím udělat něco trochu jinak,“ upozornil. „Ale dnes jsem evidentně nebyl schopen vyrovnat se jeho hře a dokonce ani jeho úderům. Myslím, že se mi chvílemi dařilo, ale spousta důležitých momentů šla na jeho stranu. To je v zápase takového kalibru obrovský rozdíl. Tak jednoduché to je,“ dodal.