Již brzy světovou jedničkou? Sinner smetl Dimitrova a slaví třetí titul ze čtyř turnajů

- Jan Vojkůvka

Dvaadvacetiletý Jannik Sinner potvrzuje, že je v této sezoně takřka nezastavitelný! V Miami nastoupil ke svému čtvrtému letošnímu turnaji a vybojoval už třetí titul, když ve finále smetl Grigora Dimitrova bez ztráty servisu 6:3, 6:1. Tímto vítězstvím se Ital posunul na pozici světové dvojky a pomaličku může začít spřádat plány i na nejvyšší metu.

„Je to neskutečný pocit. Nikdy jsem si nemyslel, že se dostanu až do tohoto bodu. Pocházím z úplně normální rodiny, táta pořád pracuje a máma taky. Sport pro mě byl vždy jedna věc a život druhá,“ neskrýval Sinner své nadšení ze zisku druhého titulu z kategorie Masters. „Jsem velmi rád, že jsem v této pozici. Užívám si každý okamžik. Jsou to výjimečné dny, když se vyhraje turnaj. Nezáleží na tom, o jak velký turnaj se jedná, je to výjimečný den. Hodně to pro mě znamená.“

Čerstvá světová dvojka v nedělním finále v Miami dominovala. V utkání, které trvalo 74 minut, Sinner neztratil ani jednou podání a opět řádil na returnu, stejně jako v semifinále s Medveděvem. Byť se Dimitrov snažil navázat na své výkony z předchozích kol, na rozjetého Sinnera ani jeho fenomenální forma nestačila.

„V semifinále a finále jsem výrazně zvedl svou úroveň. Cítil jsem, že se v důležitých momentech mohu opřít o své podání, což mi dodalo hodně sebevědomí. Na kurtu se to projevilo a výsledek je samozřejmě úžasný,“ zářil italský tenista.

V prvním setu Sinner prorazil Bulharovi podání v pátém a devátém gemu, ve druhé sadě pak od stavu 1:1 získal pět her v řadě. Díky tomu vybojoval třetí titul v této sezoně a celkově třináctý na okruhu ATP. A od pondělí je poprvé v kariéře světovou dvojkou.

„Být dvojkou je neuvěřitelný úspěch. Vůbec jsem nečekal, že se mi od začátku roku bude takhle dařit, ale stalo se. Ale musím se ještě zlepšovat, protože soupeři po mně půjdou. Budou hrát uvolněně, budou riskovat a já na to musím být psychicky připraven,“ upozornil Sinner, který má trochu obavy z přechodu na antuku. „Obvykle se na ní trochu trápím, tak uvidíme, jak to bude tentokrát. Ale letošní sezona je zatím téměř perfektní.“

Sinner v této sezoně vyhrál první grandslamový turnaj na Australian Open. Pak přidal trofej v Rotterdamu a nyní v Miami. Neuspěl pouze v Indian Wells, kde jej v semifinále porazil Carlos Alcaraz. Z pouhých čtyř turnajů ovšem vydoloval od začátku sezony 3900 bodů a je suverénně nejlepším tenistou roku. Jeho bodové zisky a herní bilance z něj dokonce dělají žhavého kandidáta na posun do čela světového žebříčku, na což bude už během antukové části sezony útočit. Ostatně, Alcaraz v této sezoně zatím získal jen 1700 bodů, Djokovič dokonce pouze 910.

V čem tkví, že se mu tolik daří, zatímco hlavní konkurenti tápají? Vedle výrazně zvýšené herní úrovně hraje svou roli i další aspekt. „Kdykoliv vstoupí na jakýkoliv kurt na světě proti komukoliv, tak každého respektuje, ale nikoho se nebojí. To je hrozně důležité,“ upozornil jeho kouč Darren Cahill. Díky tomu Sinnera nesvazuje tlak a tíha okamžiku proti kvalitním soupeřům. Vždy jde na kurt s vědomím, že když odvede svůj nejlepší výkon, může porazit každého.

„Za posledních dvanáct měsíců hodně vyzrál a obrovsky mu pomohlo, že s Itálií vyhrál na konci minulého roku Davis Cup,“ pokračoval Cahill. „I když nyní hraje úžasný tenis, tak pořád se může ještě zlepšit a hrát lépe,“ dodal radostně.