Rychlý návrat na kurt odnesla zraněním. Halepová nebude hrát BJK Cup, olympiáda se jí vzdálila

- Jan Vojkůvka

Simona Halepová, která se v Miami postavila na kurt po rok a půl trvající pauze kvůli suspendaci za doping, svůj comeback uspěchala. Její touha opět hrát jí způsobila velké nepříjemnosti v podobě zranění ramene, které utrpěla v prvním kole velkého amerického turnaje proti Paule Badosaové (6:1, 4:6, 3:6). Kvůli tomuto zranění musí vynechat blížící se kvalifikaci Billie Jean King Cupu a výrazně se jí vzdálila možnost reprezentovat Rumunsko na olympijských hrách.

Dvaatřicetiletá Halepová, která se minulý týden vrátila na okruh WTA prakticky okamžitě po razantním snížení délky suspendace za užití Roxadustatu, může na tenis zase na chvilku zapomenout. Tentokrát jsou na vině zdravotní problémy, které ji potkaly hned po prvním utkání po dlouhé pauze.

Halepová, která v uplynulých měsících bojovala o to, aby se mohla vrátit na dvorce (a dosáhla toho díky rozhodnutí Mezinárodní sportovní arbitráže), přijala do Miami divokou kartu a vrhla se do turnaje bez kvalitní dlouhodobé přípravy, což se na jejím výkonu dost projevilo. A pravděpodobně je to také důvodem, proč ze zápasu s Badosaovou odešla se zraněným ramenem.

Toto zranění ji připraví o možnost hrát za Rumunsko v blížící se kvalifikaci BJK Cupu, ve které na Rumunky čekají Ukrajinky. Halepová chtěla do kvalifikace naskočit hlavně kvůli letním olympijským hrám v Paříži. Byť by sice neměla plně splněná kvalifikační kritéria, mohla by se odvolávat na nemožnost reprezentovat během minulé sezony a mohla by tak žádat o výjimku.

Kvůli zranění ramene se ovšem v souboji s Ukrajinou nepředstaví, což je pro ni výrazná čára přes rozpočet a účast v Paříži se jí významně vzdálila.

Samozřejmě stále existují cestičky, jak se na olympiádu dostat. Tedy vlastně jedna, a to divoká karta. Tu může ITF udělit bývalým grandslamovým šampionkám či olympijským vítězkám. Už teď je ale jisté, že v boji o divokou kartu bude velký přetlak. Zájem o ni budou mít Caroline Wozniacká, Angelique Kerberová, Emma Raducanuová či Naomi Ósakaová. A všechny hráčky mají oproti Halepové jednu velkou výhodu – nebyly suspendovány za doping.

Ale i tyto divoké karty mají jednu další podmínku, kterou je nutné splnit. Hráčky, které o ni žádají, musí figurovat do 400. místa ve světovém žebříčku. A to Halepová v tuto chvíli také nesplňuje. A pokud její zranění bude dlouhodobějšího rázu, tak nemusí mít ani dostatek času, aby se žebříčkem vyhoupla na potřebné pozice.