Češi odehráli hned čtyři deblová finále na ITF. Titul slaví Barnat

- Jan Vojkůvka

Sobota patřila na okruhu ITF tradičně finálovým zápasům ve čtyřhrách. Čeští tenisté se v průběhu týdne dokázali probojovat až do finále hned na čtyřech turnajích. Svůj první titul v této sezoně slaví v Turecku Jiří Barnat.

Barnat absolvoval tento týden turnaj v turecké Antalyi, kde se představil po boku Poláka Jaszy Szajrycha. Třetí nasazení na cestě do finále vyřadili bez ztráty setu hned dva domácí páry a menší problémy měli pouze ve čtvrtfinále s Denisem Klokem a Giuseppem La Velou, které porazili 6:4, 3:6, 10:7.

Ve finále na česko-polskou dvojici čekali Rumuni Ioan Alexandru Chirita a Mircea-Alexandru Jecan, kteří se mezi nasazené páry nevešli. Utkání se protáhlo na hodinu a 19 minut a Barnat se Szajrychem potvrdili roli favoritů, když otočili skóre z 0:1 na sety a zvítězili 4:6, 6:3, 10:4.

Dvaadvacetiletý Barnat vybojoval v Antalyi první titul v této sezoně. Navázal tím na velmi úspěšný minulý rok, kdy slavil celkem šest deblových trofejí na okruhu ITF. Zároveň se jedná o jeho vůbec první vítězství po boku zahraničního parťáka, doposud totiž vítězil pouze s českými spoluhráči, z toho čtyřikrát po boku Filipa Dudy.

Další Češi se neprosadili
Dalším českým tenistům se ve finálových zápasech nedařilo. Jesika Malečková hrála s Niginou Abdurajmovovou na turnaji W50 v Murské Sobotě a ve finálovém duelu prohrály s nasazenými jedničkami Franciscou Jorgeovou a Annou Rogersovou za hodinu a 34 minut po setech 4:6, 7:5, 8:10.

Na pětatřicítce v italské Santa Margheritě neuspěly Lucie Havlíčková a Srbka Lola Radivojevičová, které během sobotního programu absolvovaly celkem dva zápasy. Poté, co vyhrály v semifinále nad Nizozemkami Anouk Koevermansovou a Evou Vedderovou, nastoupily odpoledne také k finálovému utkání. V něm ale nestačily na nasazené jedničky Sapfo Sakellaridiovou a Auroru Zantedeschiovou, se kterými prohrály 4:6, 2:6.

Finálovou porážku si připsali také David Poljak a Matěj Vocel, kteří v Trnavě nenašli recept na nasazené jedničky Nella Oberleitnera a Jakuba Paula. Od stavu 5:5 v prvním setu Češi prohráli osm her v řadě a za 69 minut padli v poměru 5:7, 0:6.