Sinner v semifinále ztratil jen tři gemy! V souboji o titul vyzve navrátilce do Top 10

- Jan Vojkůvka

Turnaj Masters v Miami má za sebou semifinálový program. Zápasy, které se během pátečního večera a noci na sobotu odehrály, nemohly mít odlišnější průběh. Zatímco Jannik Sinner smetl z dvorce obhájce loňského titulu Daniila Medveděva (6:1, 6:2), Grigor Dimitrov svedl s Alexanderem Zverevem bitvu, která se protáhla na více než dvě a půl hodiny (6:4, 6:7, 6:4).

„Určitě mě to překvapilo. Je to něco, co jsem rozhodně nečekal,“ neskrýval Sinner své pocity po suverénním vítězství nad Medveděvem. Vývoj střetnutí totiž vůbec neodpovídal historii, kterou spolu oba soupeři mají.

Sinner prohrál s Medveděvem šestkrát v řadě (naposledy loni právě v Miami), načež si připsal čtyři vítězství. Všechny tyto výhry se ovšem rodily po dramatických a vyrovnaných bitvách, a to včetně pětisetové řeže ve finále letošního Australian Open. Diváci se proto těšili na další vyrovnaný souboj, který se klidně může protáhnout i na tři hodiny. Místo toho ale viděli demolici obhájce loňského titulu.

Sinner odvrátil všechny tři brejkboly, které si světová čtyřka vypracovala, prorazil Medveděvovi čtyřikrát servis a za 69 minut mohl jít relaxovat po drtivém vítězství 6:1, 6:2. Svůj výkon ovšem nezveličoval.

„Udělal spoustu chyb, což obvykle nedělá. Já pouze využil nabídnutých šancí. Očekával jsem opravdu těžký zápas a pokud by se mu povedlo mě brejknout v prvním nebo druhém setu, určitě by to mělo jiný průběh,“ upozornil Sinner. „Se svým výkonem jsem spokojený, na kurtu jsem se cítil skvěle.“

V nedělním finálovém utkání čeká na Sinnera velmi nečekaný soupeř. Bude jím dvaatřicetiletý Grigor Dimitrov, jenž si postupem do souboje o titul zajistil po více než pěti letech návrat do elitní desítky světového žebříčku.

Dimitrovovi se povedlo navázat na své nečekané vítězství nad Carlosem Alcarazem také proti Němci Alexanderovi Zverevovi. Tentokrát to sice nebyla taková rychlovka jako ve čtvrtfinále, ale Dimitrov znovu prokázal fenomenální formu. Za celý zápas totiž neztratil ani jednou servis a Zvereva udolal po dvou hodinách a 39 minutách 6:4, 6:7(4), 6:4.

„Byl to velký boj z obou stran. Myslím, že jsme do sebe opravdu šli, zejména po prvním setu. Cítil jsem, že se herně trochu zvedl a byl po celý druhý set velmi silný. Neustále na mě vyvíjel velký tlak,“ vyprávěl Dimitrov. „A pak ve třetím setu měl jednu šanci na brejk. Ale dobře jsem podával, což mi vydrželo po celý zápas. Ke konci jsem už byl o něco lepší a lépe jsem trefoval míček,“ potěšilo jej.

Finále mužského turnaje se bude hrát v neděli, pravděpodobně od 20 hodin středoevropského času.