Rozchod s Ivaniševičem? Djokovič odmítá spekulace o hádkách

- Jan Vojkůvka

Dlouhých pět let fungovala spolupráce mezi Novakem Djokovičem a Goranem Ivaniševičem, než tento týden nečekaně skončila. Ač sám Srb přiznal, že jejich souhra měla své vzestupy i pády, tak v nejnovějším vyjádření odmítá jakékoliv spekulace o tom, že by mělo dojít s chorvatským koučem ke konfliktu. A co bude dál? To prozatím neví ani světová jednička.

Prakticky okamžitě po zveřejnění informace, že Djokovič a Ivaniševič ukončili s okamžitou platností svou spolupráci, se začaly internetem šířit spekulace, proč k tomu došlo. Takřka zaručenou informací mělo být, že mezi Djokovičem a Ivaniševičem docházelo častěji ke konfliktům, které vyvrcholily velkou hádkou těsně před rozchodem tohoto dua.

Djokovič, jenž je rozhodně frustrovaný z toho, že v probíhající sezoně zatím nepředvádí takové výkony, jaké by si představoval, šířící se spekulace rovněž zaslechl. A nenechaly ho chladným, což dokládá jeho nejnovější vyjádření, které poskytl na tiskové konferenci v Bělehradu u příležitosti premiéry dokumentu Legenda o Nikkim Piličovi, jenž byl Djokovičovým mentorem během juniorských let.

„Goran je především mým celoživotním přítelem, mým i mé rodiny. Je to pro mě velmi drahý člověk. Konec naší profesionální spolupráce neznamená, že naše přátelství končí,“ zdůraznil na otázku, zda došlo k nějakým svárům mezi čtyřiadvacetinásobným grandslamovým šampionem a jeho trenérem.

„Nemám jasnou představu, kdo by měl být novým trenérem, nebo zda vůbec nějaký bude,“ říká Djokovič 

„Náš rozchod byl přátelský, tak přátelský, jak jen rozchod může být. Po téměř pěti letech jsme dospěli do bodu, kdy jsme naši spolupráci vyčerpali,“ upozornil Djokovič, jenž s Ivaniševičem pracoval od roku 2018 a slavil s ním řadu grandslamových titulů.

„Společně jsme psali dějiny našeho sportu, vyhrávali jsme grandslamy, končili sezony na prvním místě světa, ale prošli jsme si i zkouškami a trápeními. Ať už diskvalifikací na US Open, nebo deportací z Austrálie,“ připomněl těžkosti, kterým musel spolu s Ivaniševičem čelit. „Vždycky si budu pamatovat, že tu pro mě byl především jako člověk, jako lidská bytost, a že do našeho vztahu vnesl správný soubor hodnot. Po takové chemii následovaly skvělé výsledky. Přeji Goranovi všechno nejlepší.“

Djokovič v tuto chvíli nemá tušení, kdo Ivaniševiče v jeho týmu nahradí. Přitom dokonce připouští, že se žádný trenér na takové úrovni už objevit nemusí. „Stále nemám jasnou představu, kdo by měl být novým trenérem, nebo zda vůbec nějaký bude,“ podotkl Djokovič. „Trenéry jsem měl od dětství. Teď se snažím sám vycítit, co potřebuji, s čím se cítím nejlépe. V případě, že se někdo připojí k týmu, budete informováni,“ dodal.

I bez trenéra je Djokovičův tým nadále velmi početný. Jeho zbývající personál tvoří Miljan Amanovič a Claudio Zimaglia jako fyzioterapeuti, Marco Panichi jako kondiční trenér, Carlos Gomez Herrera jako agent a sparing partner a jeho další agent a zároveň obchodní manažer Mark Maden.

Několik dní s Djokovičem trénoval bývalý elitní deblista Nenad Zimonjič. Na další turnaje se světovou jedničkou pravděpodobně odcestuje jeho bratr Marko Djokovič.