Snový začátek roku. Tři čeští tenisté jsou mezi elitou v letošním žebříčku

- Marek Bartošík

Ještě předloni zkraje února nastala situace, kdy se žádný český tenista nenacházel v Top 100 žebříčku ATP. Tyto chmurné časy jsou ale pryč! Mezi stovkou vyvolených nyní nalezneme Jiřího Lehečku, Tomáše Macháče a Jakuba Menšíka. Těm se zároveň vydařil začátek sezony tak dobře, že figurují v letošním pořadí (tzv. ATP Race) mezi jednatřiceti nejlepšími!

Jiří Lehečka se nachází na 18. místě sezonního rankingu, Jakub Menšík je třicátý a Tomáš Macháč ho následuje na 31. příčce. Trio aktuálně nejlepších českých tenistů sklízí zasloužené ovoce za parádní start roku.

Česká jednička Lehečka (27.) ovládl turnaj ATP v Adelaide a zahrál si čtvrtfinále v Indian Wells a Dubaji. Od začátku roku zatím nastřádal úctyhodných 635 bodů (loni jich získal za celou sezonu 1372).

Jeho daviscupový parťák Macháč předváděl skvělé výkony už loni na podzim a letos na ně plynule navázal. Na Australian Open si rodák z Berouna postupem do třetího kola vylepšil své grandslamové maximum, v Miami si poprvé zahrál čtvrtfinále na Masters, stejného výsledku dosáhl také v Marseille.

Sečteno a podtrženo, Macháč vybojoval za první tři měsíce roku 443 bodů. V pondělí se může těšit na premiérový posun do Top 50 žebříčku, konkrétně na 43. místo. Ještě na konci loňského září byl přitom mimo elitní stovku.

Podobně jako Macháč si letos vede i teenager Jakub Menšík, jenž zatím nasbíral 450 bodů. Více než třetinu z nich si 70. hráč žebříčku zajistil finálovou účastí na turnaji ATP v Dauhá, další přidal za druhé kolo Australian Open, finále challengeru v Canbeře a semifinále v Manámě.

A jak si vedou další Češi? V letošním pořadí je za duem Macháč, Menšík velká mezera, kterou přerušuje až Vít Kopřiva na 175. místě se 104 body. Postupně se zlepšující Jonáš Forejtek drží 200. příčku a teenager Jakub Nicod je číslem 230.