Pořadatelé v Miami pod palbou kritiky. Děláme jim show a oni se chovají takto, rozzlobil se Ruud

- Jan Vojkůvka

Pořadatelé společného turnaje ATP a WTA v Miami se chovají jako skrblíci, co kvůli vyšším ziskům neváhají šetřit na místech, kde se to vůbec nehodí. Vyplývá to z rozzlobeného monologu, který směřoval osmý hráč světa Casper Ruud směrem k umpirovému rozhodčímu během utkání druhého kola proti Lucovi Van Asschemu (7:6, 1:6, 6:1). Podle Ruuda by pořadatelé měli tenistům zajistit vyšší komfort, protože bez nich by žádný turnaj nebyl.

Aby mohli pořadatelé v Miami pořádat obří turnaje kategorií ATP Masters a WTA 1000, musí každoročně investovat spoustu peněz do neustále rostoucích prize money (letos dohromady cca 19,2 milionu dolarů, loni to bylo 17,6 milionu, pozn. redakce). Podle Caspera Ruuda to ale není omluva pro fakt, že servis pro tenisty pokulhává.

Hráči a hráčky musí kvůli modernizaci areálu používat přistavené buňky coby provizorní šatny, což je podle norského tenisty výsměch. Obzvlášť s ohledem na to, že takové buňky mají ve svých útrobách pouze plastovou židli. Nic víc v nich dle Ruuda není, a to ani sprcha, kterou by se hráči mohli osvěžit. Ruud si proto myslí, že z tohoto hlediska by měli pořadatelé amerického turnaje zapracovat na okamžitém zlepšení. Obzvlášť proto, že tato akce patří k největším a nejdůležitějším v celém tenisovém kalendáři.

Ruud svou nespokojenost vyjádřil přímo během utkání s Francouzem Van Asschem, kdy si na podmínky stěžoval umpirovému rozhodčímu. „Nebyly tam žádné ručníky, žádná studená voda a jen plastová židle. Přijde mi to jako vtip,“ zachytily jeho monolog k rozhodčímu ruchové mikrofony.

„Víš proč to tak je? Protože turnaj se snaží pořizovat laciné věci místo toho, aby hráčům připravil nějaký komfort,“ obvinil pořadatele z pořizování levného vybavení kvůli zvýšení vlastního zisku. „Hráči sem jezdí každý rok hrát, předvádí show před desítkami tisíc lidí a oni s námi pak takhle zacházejí,“ upozornil na to, že bez nejlepších hráčů světa by Miami mohlo na tak významnou akci zapomenout.

„Kdyby tam dali alespoň nějaké ručníky, nebo třeba studenou vodu, cokoliv pro pohodlí hráčů,“ zopakoval Ruud, jenž tím chtěl umpirového rozhodčího přesvědčit, aby zatlačil na pořadatele. Připomínky samotných tenistů jsou totiž zcela ignorovány. „Není to tvoje chyba, jen říkám, jak je to špatné. Vím, že jsi to nevěděl, ale dneska to musíš vzít na sebe, protože pokaždé, když si stěžují hráči, tak se nic neděje,“ snažil se získat zastání pro sebe a své kolegy z branže.

I přes panující diskomfort, který hráči pociťují, se však na kurtech předvádí jako už tradičně velmi kvalitní tenis. A o úspěch nadále usiluje i Casper Ruud, kterého čeká v úterý osmifinále s Nicolasem Jarrym.