Největší úspěch kariéry! Devatenáctiletá Šalková opanovala ITF turnaj v Mariboru

- Petr Sumbal

Dominika Šalková (204.) se raduje z největšího titulu kariéry, poté co na ITF turnaji v Mariboru vyhrála finále proti Australance Talie Gibsonové (206.) poměrem 6:2, 6:4. Česká tenistka tak obohatila svou sbírku trofejí už o pátý kousek. Kromě titulu se může členka pražské Sparty těšit i z vylepšení svého žebříčkového maxima, poprvé v kariéře se podívá do druhé světové stovky.

Šalková vstoupila do zápasu výborně, hned v úvodu se jí podařilo získat na svou stranu brejk. Gibsonová ale nezůstala dlouho pozadu, také ona dokázala uspět na returnu a po čtyřech odehraných hrách tak svítil na ukazateli skóre nerozhodný stav.

Pak se do toho ale Šalková znovu pořádně opřela, získala na svou stranu čtyři gemy v řadě a první sadu tím pádem nakonec vcelku rychle ovládla poměrem 6:2.

Druhý set finálového utkání načala devatenáctiletá Češka dalším brejkem, ale dál už se jí natáhnout šňůru vítězných gemů nepodařilo, protože její stejně stará soupeřka dokázala reagovat a srovnala na 1:1.

Po čtyřech po sobě jdoucích gemech, ve kterých uspěly tenistky na podání, přišla opět chvíle Šalkové, která v sedmém gemu popáté v utkání prolomila servis Gibsonové a ujala se tak vedení 4:3 s brejkem. Australanka se ovšem nehodlala vzdát a okamžitě srovnala krok na 4:4.

Ztraceným servisem se ale Šalková nenechala vykolejit, znovu Gibsonovou brejkla a následně čistou hrou na svém podání celý zápas ukončila.

Pro českou hráčku se jedná o největší titul kariéry, halový turnaj v Mariboru byl dotován 60 tisíci dolary. Šalková překonala svůj doposavad největší úspěch, kterým bylo loňské vítězství na ITF čtyřicítce v portugalském Funchalu. Kromě toho má ve sbírce ještě tituly z Loule (Portugalsko), španělské Sevilly a chorvatského Osijeku.

Díky titulu z Mariboru si Šalková vytvoří nové žebříčkové maximum. V příštím vydání světového rankingu nalezne poprvé v kariéře své jméno mezi dvěma sty nejlepšími tenistkami světa, konkrétně by se měla pohybovat okolo 172. příčky.

Příští týden se Šalková zúčastní dalšího turnaje ITF na slovinském území, tentokrát to bude v Murské Sobotě, kde bude pátou nasazenou.

I-Vent Open Branik Maribor (ženy, SLO, 60 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Finále dvouhry
DOMINIKA ŠALKOVÁ (204.) – Talia Gibsonová (AUS, 206.) 6:2, 6:4