Forejtek si premiérové finále nezahraje. Postup do semifinále mu i tak výrazně pomůže v žebříčku

- Jan Vojkůvka

Jonáš Forejtek se do svého prvního finále na okruhu ATP Challenger Tour neprobojoval. V semifinále chorvatského challengeru v Zadaru nedokázal najít recept na slovenského tenistu Jozefa Kovalíka, jemuž podlehl za 76 minut hry po setech 4:6, 3:6. Výkony v Zadaru mu však pomohou po takřka roce k návratu do čtvrté světové stovky, ze které vypadl kvůli zranění.

Třiadvacetiletý Forejtek v Zadaru předváděl až do sobotního utkání velmi dobré výkony. Dvoukolovou kvalifikaci zvládl bez ztráty setu, načež v hlavní soutěži zvládl tři třísetové bitvy a postupně vyřadil Oleksije Krutycha, Dina Prižmiče a Lukase Neumayera.

Forejtek se po takřka dvou letech probojoval do semifinále na ATP Challenger Tour a v sobotu usiloval o postup do svého vůbec prvního finále. Proti Jozefovi Kovalíkovi ale nevyužil šance, které si vypracoval, a nakonec se s turnajem musí rozloučit.

Českého hráče může mrzet zejména úvodní sada, ve které si vypracoval hned čtyři brejkboly. Forejtek měl dokonce tři brejkboly v řadě ve čtvrtém gemu, ale Kovalík všechny hrozby odvrátil, stejně jako tak učinil při brejkbolu v šesté hře. Sám se pak probojoval ke svému vůbec prvnímu brejkbolu až v deváté hře, okamžitě jej dokázal proměnit a úvodní dějství dopodával.

Forejtkovi následně utekl začátek druhé sady a hned v první hře přišel o podání. Byť ve druhém gemu dosáhl na rebrejk, tak ve třetím gemu znovu servis prohrál a tuto ztrátu už nedorovnal. Kovalík následně v deváté hře ještě své vedení dalším brejkem zvýraznil a zápas ukončil na returnu.

Postup do semifinále se nicméně významně projeví na žebříčkovém postavení Jonáše Forejtka. Po takřka roce se vrátí do čtvrté stovky světa, ze které loni vypadl kvůli zranění, jež jej vyřadilo ze hry na dlouhé čtyři měsíce. Kariérním maximem bývalé juniorské světové jedničky je 217. místo na žebříčku ATP.