Češi jako prokletí? Na světovou šestku si vyšlápl i Macháč, v Miami slaví největší skalp kariéry

- Jan Vojkůvka

Šestý hráč světa Andrej Rubljov to na české tenisty neumí! Po Jakubovi Menšíkovi a Jiřím Lehečkovi, se kterými prohrál 0:2 na sety, totiž stejným výsledkem padl také s Tomášem Macháčem. Český tenista dokázal favorizovaného Rusa porazit ve druhém kole v Miami dvakrát 6:4 a poprvé v kariéře porazil hráče z elitní desítky světového žebříčku.

Andrej Rubljov v této sezoně prohrál šest zápasů, třikrát mu pak porážku přichystali soupeři ze srdce Evropy. První zklamání musel skousnout na únorovém turnaji v Dauhá, kde prohrál s teprve osmnáctiletým Jakubem Menšíkem 4:6, 6:7(6). Pro Menšíka se jednalo o senzační vítězství, pro Rubljova o šokující porážku.

Další českou stopku vystavil světové šestce ve třetím kole v Indian Wells Jiří Lehečka. Tomu se utkání vydařilo především na servisu a favorita před dvěma týdny porazil dvakrát 6:4. Identický výsledek pak mělo také střetnutí s Tomášem Macháčem ve druhém kole v Miami.

„Požádal jsem Kubu (Menšíka) o nějaké informace poté, co ho porazil v Dauhá. Je mu teprve osmnáct let, hraje dobře a všichni se navzájem tlačíme kupředu. Pomáhá nám ukázat, že můžeme porážet i takové hráče,“ usmíval se Macháč po vítězství nad Rubljovem. „Po tak dlouhém a vyčerpávajícím dni je docela těžké cítit nějaké emoce, ale jsem neskutečně šťastný, že jsem vyhrál.“

Rodák z Berouna, který doposud nikdy nedokázal porazit soupeře z Top 10 žebříčku ATP, si musel vinou deště na začátek zápasu více než šest hodin počkat. Jakmile se ale na kurt dostal, rozjel skutečně parádní podívanou!

Macháč během utkání, které trvalo 66 minut, čelil dvěma brejkbolům, ale ani jednou si servis neprohrál, zatímco v obou setech dokázal při podání Rusa shodně jednou uspět. První set rozhodl Macháčův brejk z pátého gemu, ve druhém dějství pak český hráč prorazil servis soupeře ve třetí hře.

Třiadvacetiletý Macháč, jenž v předchozích dvou letech vypadl v Miami už v kvalifikaci, tak při své premiéře v hlavní soutěži dokázal projít už do třetího kola. V něm si zahraje s vítězem zápasu mezi Andym Murraym a Tomásem Martínem Etcheverrym, jejichž zápas byl za stavu 3:3 v prvním setu přerušen a odložen na sobotu.