Třetí tříseťák a první semifinále po dvou letech! Forejtek v Zadaru útočí na nejlepší výsledek kariéry

- Jan Vojkůvka

Jonáš Forejtek se po téměř dvou letech probojoval do semifinále na okruhu ATP Challenger Tour! Český tenista, jenž naposledy mezi nejlepší čtyřku prošel v květnu 2022 v německém Heilbronnu, ustál v chorvatském Zadaru další třísetovou bitvu a Rakušana Lukase Neumayera porazil po takřka dvou a půl hodinách 6:3, 1:6, 6:4. V sobotu si tak zahraje o vůbec první singlové finále na challengeru v kariéře.

Forejtek prozatím neměl během své kariéry příliš štěstí. Bývalou juniorskou jedničku v posledních letech vždy výrazně přibrzdily zdravotní obtíže, jakmile přišel náznak rostoucí formy. I proto, navzdory nespornému talentu a kvalitám, musel několikrát začínat prakticky od nuly, a proto ve 23 letech stále čeká na svůj první souboj o titul na okruhu ATP Challenger Tour.

V chorvatském Zadaru ale může toto čekání ukončit. Český hráč, jenž musel kvůli žebříčkovému postavení nastoupit už v kvalifikaci, zvládl v hlavní soutěži i třetí náročné utkání, které se protáhlo do tří setů. Po vítězství v třísetových bitvách nad Oleksijem Krutychem a Dinem Prižmičem se mu tentokrát povedlo udolat Lukase Neumayera, jenž v Zadaru přitom vybojoval ohromně cenný skalp Dominica Thiema.

Vítězství českého tenisty se ovšem nerodilo snadno. V prvním setu prohrával se ztrátou brejku 2:3 a nevypadalo to s ním vůbec pozitivně. Pak se ale Forejtkovi povedlo získat čtyři hry v řadě a úvodní dějství strhnout na svou stranu. Ze své psychické výhody ovšem nedokázal v další sadě nic vytěžit a na začátku druhého setu naopak sám prohrál čtyři gemy za sebou.

Byť je pravdou, že se jednalo o velmi těsné gemy, které se hrály přes řadu shod, a Forejtek sám měl hned šest brejkbolů, tak za stavu 0:4 už pomalu mohl začít přemýšlet nad třetím setem, v němž se mělo rozhodovat. Forejtkovi se sice povedlo v pátém gemu získat jedno ztracené podání zpět, ale hned v další hře opět servis ztratil a Neumayer sadu dopodával.

Do rozhodujícího setu vletěl Forejtek jako uragán a rychle si vypracoval vedení 3:0. Neumayer ovšem po prvotním tlaku soupeře našel pevnou půdu pod nohama a zase stejně rychle vyrovnal na 3:3. Oba tenisté si následně drželi nečekaně snadno podání (s ohledem na předchozí tahanice), a to až do desátého gemu, v němž se Forejtek náhle dostal na returnu k mečbolu. Po nevynucené chybě Neumayera navíc tento mečbol využil a mohl začít slavit vítězství.

V semifinále si Forejtek zahraje o postup do premiérového finále na okruhu ATP Challenger Tour v kariéře. V cestě mu bude stát 213. hráč světa Jozef Kovalík ze Slovenska, jenž ve čtvrtfinále ve třech setech udolal domácího Nina Serdarušiče.