Brendu Fruhvirtovou zastavilo v Miami zdraví. Utkání druhého kola nakonec skrečovala

- Jan Vojkůvka

Tenisté v Miami mají v tomto roce blíže nespecifikované problémy. Arthur Cazaux na dvorci zkolaboval a kolaps málem potkal také Mattea Berrettiniho, jenž v utkání prvního kola potřeboval několikaminutovou přestávku, když málem před servisem omdlel. Nemoc bohužel postihla také český supertalent Brendu Fruhvirtovou, která nedohrála zápas druhého kola proti Katie Boulterové a za stavu 6:7(5), 0:1 skrečovala.

Turnaj v Miami se potýká s nebývalým počtem případů, kdy tenisté trpí nevolnostmi a pocity na omdlení. První případ byl zaznamenán už v kvalifikaci, kdy přímo na kurtu zkolaboval Arthur Cazaux. Další případ se odehrál v utkání Mattea Berrettiniho s Andym Murraym.

Ital ve druhém setu pocítil náhlou slabost a málem nedobrovolně následoval Francouzova příkladu. Byť nakonec nespadl a dokázal odejít na lavičku, aby se posadil, tak přiznal pocity na omdlení a utkání muselo být na několik minut přerušeno. Svou roli určitě hraje také počasí, které je letos v Miami pro řadu tenistů obrovskou překážkou. Ne vždy sice panuje velké horko, ale je poměrně dusno a vlhko, s čímž si ne každé tělo dokáže poradit.

Nějaká forma nemoci či nevolností pak zastavily i šestnáctiletou Brendu Fruhvirtovou. V utkání se světovou třicítkou Katie Boulterovou, která nedávno vyhrála turnaj v San Diegu, byla soupeřce více než vyrovnanou protivnicí. Zápas měla rozehraný skvěle, v prvním setu dokonce vedla 5:4 a mohla jít servírovat.

Jenže poté na Fruhvirtovou zřejmě dopadla zmíněná nevolnost. Vyžádala si přestávku na ošetření a osvěžovala se pytlíky s ledem.

Do střetnutí se vrátila, ale prohrála dva gemy v řadě bez uhraného fiftýnu, přičemž to dokonce vypadalo, že má slzy v očích. Češka, jež evidentně nebyla ve své kůži a hrála spíš silou vůle, si sice vynutila tiebreak, ale v něm prohrála 5:7.

Česká hráčka se nechtěla vzdát a nastoupila i do druhého setu, ale poté, co úvodní hru při vlastním servisu prohrála, si nechala opět přivolat fyzioterapeutku a po krátké konzultaci utkání vzdala.

„Hrát proti soupeřce, která má problémy, je jednou z nejtěžších věcí. Viděla jsem, jak jí trenéři říkají, ať to skončí, ale ona pořád pokračovala,“ vyprávěla po utkání pro Sky Sports Boulterová. „Takové vítězství beru, ale doufám, že jí bude lépe,“ dodala.