Když se fair play vytratí. Američanka si podvodem pomohla k mečbolům

- Jan Vojkůvka

Italská tenistka Lucia Bronzettiová (na snímku), která skončila hned v prvním kole turnaje WTA v Miami, se právem cítí být poškozena. Nikdo si totiž nevšiml, že si Američanka Taylor Townsendová pomohla v jejich utkání ke třem mečbolům podvodem. A o to větší překvapení bylo, že i její soupeřka mlčela a zcela pošlapala ideály fair play.

Utkání mezi Italkou Bronzettiovou a Američankou Townsendovou se protáhlo na více než dvě hodiny a Townsendová nakonec zvítězila 3:6, 6:3, 6:4. Závěr zápasu však poznamenala velká kontroverze, po které Bronzettiové zůstala hořká pachuť v ústech.

Townsendová vedla ve třetím setu 5:4 a 30:0 při vlastním podání. Jelikož obě soupeřky dělil pouze jeden brejk, Bronzettiová stále živila naději na obrat. Ve velmi důležité výměně sice chybovala, když soupeřku u sítě přelobovala a úder mířil až za základní čáru, ale Townsendové před dopadem balonku na zem letící míček tečovala svou raketou.

Pravidla v takovém případě hovoří jasně, fiftýn měl jít na konto Bronzettiové. Umpirový rozhodčí si ovšem zmíněného protečování od Townsendové nevšiml. A Američanka? Ta dělala, jako by se nic nestalo.

Nelze se divit, že se Bronzettiová rozčilovala. Místo toho, aby bylo skóre z pohledu podávající hráčky 30:15, tak americká tenistka disponovala třemi mečboly. Hned první využila a zápas zakončila.

Pro Bronzettiovou tím však utkání neskončilo. Na svém Instagramu zveřejnila video inkriminovaného momentu a dost jasným komentářem vyjádřila, co si o všem myslí: „Nevím, co je horší... jestli rozhodčí nebo hráčka, která to popřela.“

Za postup do druhého kola v Miami se uděluje prize money ve výši 34 500 amerických dolarů a 35 bodů do žebříčku. Townsendová pochopitelně nechtěla riskovat, že by mohla zápas ztratit a přiznávat takovou chybu se jí vůbec nechtělo.

Pomoci si k vítězství podvodem ovšem nelze nijak ospravedlnit.