Zlá krev mezi bývalými světovými jedničkami. Dopující by neměli dostávat divoké karty, řekla Wozniacká

- Jan Vojkůvka

Přestože řada lidí slaví návrat Simony Halepové na okruh WTA, ne každý je spokojený s tím, jak k němu dochází. Řeč je o divokých kartách, na které se rumunská tenistka může těšit, a se kterou už absolvovala první akci v Miami. Podle Caroline Wozniacké by dopující hráči měli být z udělování divokých karet vyňati. Její slova se samozřejmě nelíbí samotné Halepové, která reagovala poměrně popuzeně.

Halepová si měla původně odpykat za užití zakázané látky Roxadustat a nesrovnalosti v biologickém pasu až čtyřletý distanc, uspěla ale se svým odvoláním k Mezinárodní sportovní arbitráži (CAS), která snížila její trest na devět měsíců.

Po vynesení verdiktu se Halepová mohla okamžitě vrátit k tenisu, s čímž jí mají pomoci i divoké karty. Jednu takovou přijala také do Miami, kde skončila v prvním kole na raketě Pauly Badosaové. Podle Dánky Caroline Wozniacké by ale tenisté jako Halepová měli absolvovat návraty od nuly, jelikož se dopustili porušení pravidel a divoké karty na turnaje by jim neměly být udělovány.

„Předně chci říct, že Simonu mám ráda a vždycky jsme měly dobrý vztah,“ uvedla Wozniacká na tiskové konferenci. „V minulosti jsem velmi otevřeně říkala, co si myslím o dopingu a podobně. Můj názor na doping se nezměnil. Vždycky jsem chtěla čistý sport, spravedlivý pro všechny. Znovu říkám, že to není přímo na Simonu, ale pokud někdo záměrně podvádí, pokud má někdo pozitivní dopingový test, tak si nemyslím, že by se takovým měly udělovat divoké karty.“

Na problematiku kolem Halepové byla Wozniacká novináři přímo dotázána, proto se rozhodla mluvit zcela otevřeně o tom, že i Rumunka by měla absolvovat celou cestu ze dna, ačkoliv oficiálně užila Roxadustat kvůli kontaminovanému doplňku stravy.

„Simonina situace se táhla poměrně dlouho. Její suspendace byla snížena. Nebyla očištěna, jedná se o snížený trest,“ upozornila Dánka. „Já jen doufám v čistý sport. To je vše, co chci. Chci mít dobré vzory pro děti,“ dodala.

Byť se Wozniacká snažila mluvit diplomaticky, je zřejmé, že s udělováním volných vstupenek na turnaje pro Halepovou příliš nesouhlasí. Její slova pochopitelně neunikla pozornosti ženy, o kterou se jedná. A během vlastní tiskovky dostala Halepová možnost reagovat. A reakce to byla poměrně popuzená.

„Proč něco takového říkala? Neudělala jsem nic špatného. Nepodváděla jsem ani nefetovala. Bude lepší, když si přečteme rozsudek CAS, že se jednalo o kontaminovaný doplněk stravy, že to nebyl doping. Nikdy jsem neměla nic společného s dopingem. Nikdy jsem nedopovala, takže nejsem podvodnice,“ rozčilovala se Halepová.

„Děkuji organizátorům, že mi dali divokou kartu a měla jsem možnost hrát na tak velkém turnaji. Bylo skvělé být zpátky,“ pokračovala a uvedla, že názor Wozniacké ji vlastně ani příliš netrápí. „Není tak důležité, že je na mě jeden člověk negativní, protože mám stovky lidí, kteří mi vyjadřují lásku, takže to beru,“ dodala.

V Miami sice ke vzájemnému střetnutí mezi Wozniackou a Halepovou nedojde, ale rozhodně bude zajímavé sledovat, pokud se obě hráčky někdy na dvorci potkají.