Další milník kariéry! Kopřiva se poprvé kvalifikoval na Masters

- Marek Bartošík

Vít Kopřiva (116.) si zahraje poprvé v kariéře hlavní soutěž na turnaji kategorie ATP Masters 1000! Šestadvacetiletý Čech si poradil ve finálovém kole kvalifikace na Miami Open s domácím J.J. Wolfem (94.) po dvou hodinách a sedmi minutách 6:3, 1:6 a 6:4. Utkání nabídlo celkem deset ztracených podání (po pěti na obou stranách).

Papírovým favoritem střetnutí byl někdejší člen elitní čtyřicítky žebříčku J.J. Wolf, kterému vyhovuje tvrdý povrch více než antukovému specialistovi Vítovi Kopřivovi. Wolf se ale zároveň nepyšní dobrou formou, jelikož letos vyhrál jediný zápas.

Český reprezentant vstoupil do utkání okamžitým brejkem a sám ve druhém gemu odvrátil čtyři šance soupeře na srovnání. Tenisté si poté drželi podání až do devátého gemu, kdy na returnu opět udeřil Kopřiva.

Rodák z Bílovce si herní pohodu do druhé sady nepřevedl a uhrál v ní jediný gem. Pětadvacetiletý Wolf prolomil třikrát podání Kopřivy a sám vymazal všech pět brejkbolů. Rozhodnout tak muselo třetí dějství, v němž český tenista nejprve dvakrát neudržel vedení o brejk (vedl 1:0 a 2:1).

Další úspěch na returnu ze sedmé hry už ale Kopřiva využil a oba zbývající gemy při svém podání zvládl. Po 127 minutách boje si tak zajistil svou premiérovou místenku v hlavní fázi tisícovky. Kdo bude jeho soupeřem, se dozví po skončení kvalifikace a následném doplnění pavouku hlavní soutěže.

Kopřiva zaznamenal zkraje letošní sezony velký úspěch, když se na Australian Open poprvé v kariéře kvalifikoval do hlavní soutěže grandslamu. Zároveň jako 116. tenista žebříčku ATP usiluje o průnik do elitní stovky, na kterou mu nyní chybí necelých 100 bodů.

Miami Open presented by Itaú (muži, USA, 10 659 033 USD, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace
J.J. Wolf (USA, 94.) – VÍT KOPŘIVA (116.) 3:6, 6:1, 4:6